Herinzet: <b>"We houden de kennis in huis"</b>

Herinzet: "We houden de kennis in huis"

14 juli 2020

Geert Bukkems is teammanager bij Herinzet en vanaf het begin betrokken.

“Het gebeurde zo’n tien jaar geleden. Er was een tekort aan transformatorhuisjes, dus we moesten creatief zijn. Bij een kleine groep collega’s ontstond het idee om gebruikte materialen - die zich ophoopten bij onze leverancier – te reviseren. Een compleet huisje werd uit elkaar gehaald, schoongemaakt en gemoderniseerd. Dan kom je er ineens achter dat ‘verouderde’ installaties nog heel goed bruikbaar zijn. Het probleem is vaak dat onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn en daarmee een complete installatie wordt afgeschreven. Dat is toch doodzonde!

Wat klein begon

Ons kleine initiatief bleek succesvol en groeide snel. We maakten een website waarop je transformatorhuisjes op maat kon samenstellen. Net zoals een nieuwe. Je kiest zelf de middenspanningsinstallatie, de transformator, alles er op en er aan. En we zijn gestart om componenten te gaan reviseren. Denk aan lasscheiders of vermogensschakelaars. We bouwen nu complete verdeelstations, beheren de strategische noodvoorraad en verzorgen het onderhoud. Dat laatste is niet onbelangrijk, want de kennis van oudere onderdelen - die soms wel 40 jaar dienst doen - hebben wij gewoon in huis en is bij de leverancier vaak al niet meer aanwezig.

Twee rechterhanden

Het succes van ons reviseerwerk werd snel zichtbaar. Ook voor onze directie. Want behalve een flinke kostenbesparing werd herinzet onderdeel van de duurzaamheidsagenda. Dit is circulair ten top én we doen ‘goed werk’. We gaan zuinig om met onze spullen en benutten daarmee de gehele levensduur van materialen die schaars zijn. Inmiddels is ons team uitgegroeid tot meer dan 15 man met maintenance engineers, technisch specialisten, uitvoerders. Wat we allemaal gemeen hebben is twee rechterhanden en passie voor sleutelen en techniek!”

 

 

Alle feiten op een rijtje

Beheer strategische noodvoorraad: Cruciale onderdelen zijn altijd op voorraad, waardoor storingen sneller opgelost kunnen worden óf zelfs voorkomen worden.
Beheer noodcontainers: Met onze noodcontainers kunnen we tijdelijk een compleet station overnemen. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden of een grote storing. Dat levert voordelen op in ons werkproces én voor klanten.
Herinzet van stations, schakelaars en transformatoren: Jaarlijks kunnen we circa 75 stations opnieuw inzetten, waardoor investeringen worden vermeden.
Beheren, produceren en verzamelen spareparts: Omdat we reserve-onderdelen zelf verzamelen en laten produceren, kunnen meer schakelinstallaties gereviseerd worden. Dat scheelt vervangingsinvesteringen.
Beheer afvalstromen: Het demonteren van installaties, het strippen van kabels en zorgvuldig sorteren van afval levert geld op én is beter voor het milieu.