'Met afval is winst te behalen'

30 apr. 2021

Jeanine Schoemaker is Senior Contractmanager bij Supply Chain Management. Samen met Charlotte Bremer is ze onder andere verantwoordelijk voor ons afvalmanagement. 

“Dat een netbeheerder best veel afval produceert, is bekend. Denk aan grote saneringsprojecten en energiemeters die vervangen worden. Natuurlijk gooiden we voorheen ook niet alles bij elkaar in één container en deden we al bewust aan afvalscheiding, maar we wisten ook dat er winst te behalen was. Financieel én voor het milieu. We voelen ons verantwoordelijk voor het afval dat we nalaten. Daarom hebben we in 2018 Milgro gevraagd om ons te helpen om meer inzicht te krijgen in ons afval en om op basis van dat inzicht de beste verwerkingsmethode te kiezen.”

“Het managen van natuurlijk kapitaal biedt bedrijven volop kansen voor winstgevende duurzaamheid.”

- Milgro -

Beter scheiden

"Bij iedere vestiging in Nederland heeft Enexis een eigen milieustraat. Hier verzamelen en scheiden we ons afval, waarna het direct door gaat naar de afvalverwerker. We hebben aangetoond dat het scheiden van ons afval beter kon. Zo gaan we dit jaar onze milieustraten opnieuw inrichten. Hierdoor hebben we straks veilige, gebruiksvriendelijke milieustraten, maar wordt ons afval ook beter wordt gescheiden. Een voorbeeld: de kabelcontainer die wordt afgevoerd, bevat niet alleen kabel, maar vaak ook koper en andere materialen. Door over te stappen naar een andere verwerker worden deze onderdelen nu gescheiden, krijgt het de beste verwerking en heeft dit ook financiële voordelen. We onderscheiden nu 85 verschillende afvalstromen en recyclen 93% van ons afval (inclusief grond). En we blijven zoeken naar meer mogelijkheden voor recycling. Zo zijn we nu aan het onderzoeken of ons asbesthoudend en chroom6 houdend staal gerecycled kan worden."

Hoezo restafval

"In de top drie van onze afvalstromen staat restafval. Dit wordt nu verbrand en daar is dus ook nog winst te behalen. We weten dat er tussen het restafval soms ook plastic zit, karton of restanten van kabels. Dat is zonde en dat moeten we dus nog zorgvuldiger scheiden. We gaan onze milieustraten vernieuwen en het toezicht door beheerders aanscherpen om ons afval op een veilige manier nog beter te scheiden."

Herkomst van afval in beeld

Jaarverslag

Meer over afvalmanagement lees je in het jaarverslag 2020 (pagina 27 en 28). 

 

Deel deze pagina