Hoe wij onze gebouwen verduurzamen

23 jun. 2021

Waterbesparing, verlichting die automatisch uit gaat, de verwarming lager. Per 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Ook in onze kantoorgebouwen nemen we maatregelen om te verduurzamen. Op die manier verlagen we samen de CO2-uitstoot en nemen we onze verantwoordelijkheid. 

Onze vestigingen worden door externe adviseurs periodiek beoordeeld op hun duurzaamheid. Dat gebeurt volgens de criteria van het internationaal erkende BREEAM-keurmerk, een certificering voor duurzame gebouwen. Inmiddels hebben meerdere gebouwen een BREEAM-certificaat. Hieronder lees je meer over onze aanpak. 

In de praktijk

Bij de jaarlijkse duurzaamheidsbeoordeling wordt gekeken naar een breed spectrum aan criteria: van waterbesparing of groenvoorziening tot energieverbruik. Van de 19 vestigingen hebben er maar liefst 14 een energielabel A of beter. En bij een verbouwing, renovatie of nieuwbouw geven we planmatig invulling aan onze duurzaamheidsambitie. Zes vestigingen hebben al een BREEAM-certificaat en in 2021 worden er nog eens vijf nieuwe vestigingen gecertificeerd. Daar zijn we best trots op!

Van energielabel C naar A

“In Den Bosch en Eindhoven was een flinke verbouwing nodig”, vertelt Geert Huisman van Facility Management. Hij was nauw betrokken bij de renovatie van de twee regiokantoren. Beide kantoren hadden energielabel C. “Dat wilden we verbeteren naar A en het is gelukt! Met dank aan waterbesparende kranen, warmtepompen en cv-ketels met A+ label, zonnepanelen op het dak, LED-verlichting op basis van sensoren en nieuwe luchtbehandelingskasten voor nog betere warmte- én vochtterugwinning.” De duurzaamheid gaat verder dan de installaties en de zonnepanelen, ook circulair gebruik van materialen en middelen is een doelstelling. Veel meubilair en inrichting is dan ook hergebruikt. “Het was een bewuste keuze om geen spullen weg te gooien die nog prima een ronde mee kunnen. Goed voor het milieu én goed voor het budget. Ook de aannemer heeft tijdens de verbouwing rekening gehouden met duurzaamheid door sloopafval zoveel mogelijk te scheiden in plaats van alles in één container te gooien.”

Cv-ketels label A+

Duurzaamheid in én om het gebouw

Het bovenregionaal kantoor in Zwolle en het logistiek centrum in Veldhoven zijn al in 2016 verduurzaamd. Geert: “In Veldhoven gebruiken we LED-verlichting en laagtemperatuurverwarming. Je vindt daar alleen FSC-gecertificeerd hout en het groen in de tuin heeft geen extra bewatering nodig. En van het bovenregionaal kantoor in Zwolle is, net als de in 2013 in gebruik genomen regiovestigingen in Maastricht, Venlo en Zwolle, de gevel zo ingenieus ontworpen dat door schaduwwerking van de gevel de directe zoninstraling zoveel mogelijk wordt beperkt. Zo wordt interne opwarming door de zon voorkomen. De trap neemt hier een centrale positie in, zodat iedereen wordt aangemoedigd die te gebruiken en niet met de lift te gaan. Mooi is ook dat de vijver achter het gebouw het regenwater opvangt. Verder zijn er rond de gebouwen nestkastjes geplaatst waar vogels kunnen nestelen.”                 

                                         Kantoor Zwolle                                                   

Groen, groener, groenst

Enexis Groep werkt planmatig aan verduurzaming van de kantoren. Één ster in het BREEAM-keurmerk staat al voor meer dan de wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid. Enexis Groep gaat voor minimaal drie sterren en let daarbij vooral op het energiemanagement. Zo worden de onze kantoren steeds groener, van buiten en van binnen. 

 

Deel deze pagina