Warm welkom <b>aan statushouders</b>

Warm welkom aan statushouders

05 juli 2021

Het is bekend dat statushouders (asielzoekers met verblijfsstatus) graag aan het werk willen. Toch lukt het niet altijd. Bij Enexis Groep ontvangen we statushouders met open armen, want de vraag naar technisch personeel is groot. Na een korte introductie kunnen statushouders instromen in ons reguliere opleidingsprogramma tot elektromonteur. De start van een nieuwe toekomst.

In de vestiging Eindhoven zijn we een speciaal ‘schakeltraject’ gestart om statushouders goed te begeleiden. Bijvoorbeeld door Nederlandse taallessen te geven en basis veiligheidslessen. Na een aantal weken gaan onze nieuwe collega’s met ervaren monteurs op pad om een kijkje te nemen in het veld. Benieuwd naar het verhaal van Mostafa Aljanabi?

In de praktijk: een nieuwe toekomst als elektromonteur

In Irak werkte Mostafa Aljanabi als machineoperator in de olie-industrie. Hij werd ontvoerd, kreeg na drie dagen zijn vrijheid terug en vertrok naar Nederland. Nu hij hier een verblijfsstatus heeft, kan Mostafa aan het werk. Hij meldde zich aan voor het opleidingstraject bij Enexis Groep. In korte tijd leert hij het bedrijf kennen, maakt hij kennis met veiligheidsvoorschriften en krijgt Mostafa de eerste praktijklessen.

Een uitdaging onder begeleiding

Mostafa: “Ik heb een moeilijke tijd achter de rug en was een beetje wanhopig. Maar, zoals wel vaker gebeurt, diende zich een nieuwe mogelijkheid aan. Toen ik met het schakeltraject begon, was ik vooral verbaasd over de sfeer bij Enexis en vooral de vriendelijkheid van collega’s en hoe iedereen meedoet. Het is een uitdaging, maar ik voel me gesteund door mijn collega’s en de taaldocenten. Ze staan altijd te popelen om te helpen en uitleg te geven. Daarnaast is de leeromgeving netjes en heel goed ingericht. We krijgen duidelijke instructies en kunnen opdrachten uitvoeren onder begeleiding van een professionele uitvoerder. Elektriciteit kan altijd gevaarlijk zijn, maar bij Enexis staat veiligheid op 1. En niet alleen veiligheid is belangrijk, maar ook gezond milieu voor mens en dier is prioriteit.”

Creatief plan met voordelen voor iedereen

Het idee om statushouders op te leiden komt van Younes Biyadat, afdelingsmanager bij Enexis Netbeheer. “Door de energietransitie hebben we veel werk te doen. Er komen steeds meer zonnepanelen en windmolens bij. We moeten het netwerk verzwaren en hebben veel nieuwe collega’s nodig.” Enexis zoekt vooral technisch personeel en ict’ers en die zijn haast niet beschikbaar op de arbeidsmarkt. Younes: “We moeten dus creatief zijn en nieuwe vijvers aanboren. Statushouders willen graag aan de slag en wij kunnen ze helpen om een nieuwe toekomst op te bouwen. Dit proefproject biedt voordelen voor alle partijen.”

Hard werken en jargon leren

Er zijn in 2021 vijf statushouders gestart, waaronder Mostafa. Als alles goed gaat, begint hij na de zomer met zijn opleiding tot elektromonteur; deels intern bij Enexis in Eindhoven en deels bij het Koning Willem I College in Den Bosch. Maar eerst krijgt Mostafa Nederlandse les, veiligheidslessen en praktijkles. Mostafa: “Het is hard werken. Ik spreek goed Nederlands, maar leer hier veel nieuwe woorden zoals ‘transformator’, ‘zekering’, ‘stroom’, ‘weerstand’, ‘montage’ en spanningstester.”

Enexis Groep wil talent benutten en is blij om met dit proefproject werk te kunnen bieden aan statushouders. Als de proef in Eindhoven succesvol is, wordt deze uitgebreid door het hele verzorgingsgebied van Enexis.