Terug naar overzicht

VvE Zonnecoach helpt Vereniging van Eigenaren met verduurzamen

8 feb. 2018

Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, en belangenorganisatie VvE Belang starten vandaag met de VvE Zonnecoach. De VvE Zonnecoach helpt om samen met VvE’s en appartementeigenenaren zonnepanelen op het VvE-dak te krijgen. Hierbij treedt de onafhankelijke zonnecoach op als begeleider gedurende het gehele traject, dus van intake tot eindcontrole. Daarmee onderscheidt de VvE Zonnecoach zich ten opzichte van andere initiatieven. De zonnecoach is gratis voor VvE’s binnen het verzorgingsgebied van Enexis Groep. 

Binnen het verzorgingsgebied van Enexis Groep zijn ruim 21.000 VvE’s actief. Terwijl op particuliere daken steeds meer zonnepanelen verschijnen, blijft het aantal zonnepanelen op daken van VvE’s achter. Uit onderzoek van Enpuls blijkt dat VvE’s een aantal veelvoorkomende barrières tegenkomen in het proces van besluitvorming, zoals de verschillende belangen van de VvE-leden, te weinig technische of juridische kennis of foutieve informatie verzamelen. Het gevolg is dat de meeste projecten al in een vroeg stadium vastlopen. 

Doordat de VvE zonnecoach actief optreedt tijdens alle fasen van het proces, kunnen deze barrières weggenomen worden. De Zonnecoach doet onderzoek naar de mogelijkheden, stelt een adviesrapport op, adviseert vervolgens het bestuur van een VvE over de besluitvorming, organiseert informatieavonden voor bewoners, geeft juridisch, technisch en economisch advies en tekent panelen in. Daarnaast is hij aanwezig op de ALV waar besluitvorming plaatsvindt, begeleidt hij het offertetraject van meerdere leveranciers en helpt hij bij het beoordelen van deze offertes. Na plaatsing van de panelen, beoordeelt de zonnecoach of deze plaatsing conform offerte heeft plaatsgevonden. 

Kees Oomen, Directeur Organisatie en Public Affairs van VvE Belang: “Veel VvE’s hebben interesse om op hun dak zonnepanelen te plaatsen, maar helaas stranden veel initiatieven. VvE’s hebben behoefte aan betrouwbaar en onafhankelijk advies en ondersteuning,  maar er zijn nog geen marktpartijen die met name een dergelijke ondersteuning aanbieden. Wij zijn verheugd dat we met een sterke partij als Enpuls samenwerken om VvE’s te ondersteunen bij hun proces en besluitvorming voor het aanschaffen van zonnepanelen.”

Henk Visser, directeur van Enpuls: “Zonnepanelen dragen uitstekend bij aan de verduurzaming van appartementencomplexen. Enpuls wil graag de energietransitie versnellen en ik ben ervan overtuigd dat dit initiatief VvE’s die interesse hebben in zonnepanelen echt gaat helpen om deze ook daadwerkelijk te plaatsen, waardoor ze hun duurzame ambities kunnen realiseren.”

Meer informatie en inschrijven om gebruik te maken van de onafhankelijke VvE Zonnecoach kan via vvezonnecoach.nl

Partners

De VvE Zonnecoach is een initiatief van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, en VvE Belang. In de gemeente Groningen werkt de VvE Zonnecoach samen met energiecoöperatie Grunneger Power. De VvE Zonnecoach zoekt actief samenwerking met andere partijen die VvE’s willen verduurzamen, zoals gemeenten, provincies, VvE beheerders, energieloketten, energiecoöperaties, financiële instellingen en netbeheerders.