Terug naar overzicht

Steeds meer zonne-energie

26 sep. 2017

Overal om ons heen merken we het: er liggen steeds meer zonnepanelen op de daken. Zo hebben we in september de 200.000e aansluiting voorzien van teruglevering. Een flinke groei ten opzichte van begin 2017. Toen stond de teller nog op 162.000. Met de stijging van het aantal zonnepanelen stijgt ook de hoeveelheid opgewekte energie.

Een stijgende lijn

In 2008 werd er in ons gebied 2 Megawattuur zonne-energie opgewekt. In 2016 was dit 146 Megawattuur. Ook dit jaar zetten we deze stijgende lijn voort. In 2017 is in de maanden januari tot en met mei al 74 Megawattuur zonne-energie opgewekt.

*Alle cijfers hebben betrekking op aansluitingen tot en met 3×80 ampère binnen het netwerkgebied van Enexis Netbeheer.

Een mooi gegeven. Want alleen als de duurzame opwek van energie in deze mate blijft toenemen, kunnen we de energietransitie versnellen.

Aanmelden van zonnepanelen

Al die extra opgewekte zonne-energie heeft direct invloed op de stabiliteit van ons elektriciteitsnet. Als we allemaal op hetzelfde moment zonne-energie opwekken en terugleveren, dan ontstaat er overbelasting van het net en ligt er een storing op de loer. Om dit te voorkomen is het voor Enexis Netbeheer belangrijk om te weten wat het piekvermogen (Wp) van alle zonnepanelen in ons gebied is.

Die informatie is alleen inzichtelijk als zonnepanelen aangemeld zijn bij de netbeheerder. Heb jij thuis of bij jouw organisatie zonnepanelen? Meld ze aan. Zo houden we samen ons net betrouwbaar en kunnen we altijd energie opwekken en gebruiken.