Terug naar overzicht

SONNET wint Energy Hack NL en €4000!

28 mei 2018

Afgelopen weekend tijdens de 48-urige Energy Hack NL, ontwikkelden meer dan 70 deelnemers en experts, met inzet van de aangeboden (realtime) data en technologieën, vernieuwende prototypes en apps. De resultaten zijn gericht op de uitdaging hoe we in Nederland een 100% duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening realiseren. Met trots presenteren organisatoren Enpuls, Enexis Netbeheer en startup incubator UtrechtInc de winnende teams en hun ideeën.

Eerste prijs: SONNET - €4000

SONNET is de slimme voorspellende tool van team Granny Heckle (anagram Energy Hack NL!). Via realtime visualisaties en grafieken kan SONNET voorspellen waar er in een specifiek gebied een toename van zonnepanelen verwacht kan worden. Daarnaast toont de tool het effect van deze extra energie op het energienet. Netbeheerders kunnen met deze informatie slimmer investeren in de infrastructuur en aan de slag met diverse scenario’s. Team Granny Heckle wist ook op techniek uit te blinken door onder andere satellietdata, demografische data en vele andere technologieën te koppelen in één inventief model

Tweede prijs: evHIVE - €2000

evHIVE is een open platform voor bestuurders van elektrische voertuigen. Met een mobiele app krijgen gebruikers toegang tot een route met de slimste, en snelste laadplekken. De slimme technologie achter dit platform gaat ervoor zorgen dat gebruikers op flexibele tijden laden. Dit betekent dat de pieken op het energienet verminderen en de dalen worden opgevuld. Hierdoor kunnen netbeheerders het energienet beter benutten.

Derde prijs: Unicorn - €1000

De scenarioplanner van Unicorn focust zich met name op de vraag en het aanbod van warmte. Heatmaps laten zien op op welke lokale plekken (bijvoorbeeld in regio Den Bosch) er een groot overschot of tekort aan warmte-energie is. De tool kan helpen bij duurzame gebiedsontwikkeling door potentiële warmteleveranciers te plaatsen op plekken waar er vraag is.

Een bonusprijs ging uit naar ‘Good Pelican’, die gamification inzet om bestuurders van elektrische auto’s te belonen voor flexibel laadgedrag. Zij winnen toegang tot een ‘Acceleration Building Block’ van World Startup Factory.

Henk Visser, directeur van Enpuls en juryvoorzitter tijdens de hackathon, was enthousiast over alle teams: “Het was een zeer inspirerende hackathon. Ongelofelijk hoeveel energie er in de teams zit, zélfs na 48 uur denkwerk en uitvoering! Het idee van winnaar Sonnet heeft erg veel potentieel. Daaruit kan iets moois ontstaan dat ons echt gaat helpen bij de uitdagingen van de energietransitie.”

Hackathon: van data naar toepassing

Een hackathon is niet zomaar een tool om ideeën te genereren. Complementaire teams, met expertise in bijvoorbeeld software ontwikkelen, data science, innovatie, marketing en design, creëren een werkend prototype of zogeheten ‘proof of concept’.

De organisatie van de Energy Hack NL koos daarom een unieke insteek: het aanbieden van de meest relevante (open) datasets, API’s en technologieën gekoppeld aan een geografisch gebied. De stad Eindhoven werd daarmee een digitale testomgeving met informatie over onder andere de exacte infrastructuur van het energienet, het actuele vermogen door de kabels en een prognose atlas van elektrisch vervoer. Teams konden zo aan de slag met visualisaties, transformaties en slimme koppelingen.

Partners voor de Energietransitie

Niet alleen voor teams is complementariteit belangrijk. Ook de samenwerking tussen organisatiepartners gaat om versterking en diversiteit. Eén ding hebben de partners van de Energy Hack NL in ieder geval met elkaar gemeen. Zij zien net als Enpuls en Enexis Netbeheer de noodzaak om in actie te komen voor de energietransitie!

Zo waren, naast de initiatiefnemers, onder andere Microsoft, TNO, Flexibele Alliance Network, Github, BetterCodeHub, Esri, Stedin en Over Morgen sterk betrokken bij het aanleveren van expertise, data en technologie. Een aantal van hen verzorgden ook workshops tijdens de hackathon: van vele instructies over werken met tools en datasets, tot trainingen in Business Modeling en Pitching. Daarnaast kwam er ondersteuning bij het aantrekken van talenten. Hiervoor zorgden TU Eindhoven, Avans Hogeschool, Gemeente Eindhoven, Provincie Brabant, JADS, TKI Urban Energy, Climate-KIC en TU Delft.

“Voor FAN en TNO is het erg waardevol om de toewijding van de Smart Energy ontwikkelaars te zien, en dat wij hen vooruit hebben kunnen helpen met kennis, inzichten, data en tools waarmee we het energiesysteem van morgen kunnen maken.” aldus Adriaan van Eck (Flexiblepower Alliance Network).

De teams, organisatoren en partners kijken terug op een innovatief en fantastisch weekend. Stiekem denken zij ook al aan de volgende stap, namelijk het verkennen van kansen om de hackathon producten door te ontwikkelen!