Terug naar overzicht

Rutger van der Leeuw nieuwe CEO van Enexis Groep

12 sep. 2023

De Raad van Commissarissen heeft Rutger van der Leeuw (47) met ingang van 12 september benoemd als CEO van Enexis Groep. Hij volgt in deze rol Evert den Boer op die vorige maand aankondigde zijn werk als CEO van Enexis neer te leggen wegens gezondheidsredenen. Van der Leeuw is nu als lid van de Raad van Bestuur in de rol van Chief Operating Officer (COO) verantwoordelijk voor alle technische operaties en klantprocessen bij Enexis.

Rutger van der Leeuw startte in augustus 2012 bij Enexis als Manager Inkoop. Daarna vervulde hij de functies van Directeur Klant & Markt en Directeur Infra, voor hij in 2020 COO werd. Voor zijn overstap naar Enexis was Van der Leeuw werkzaam in diverse managementposities bij KPN.

Jos Nijhuis (voorzitter RvC): “Enexis heeft een uitstekende Raad van Bestuur. Samen vormen zij een topteam. Rutger heeft de gevraagde kwaliteiten voor de rol van CEO, die de komende periode het meest nodig zijn voor Enexis. Met Rutger kiezen we voor een bestuursvoorzitter die het bedrijf en de medewerkers door en door kent en die als geen ander weet hoe groot de operationele uitdaging is om de energietransitie in het verzorgingsgebied van Enexis voor elkaar te krijgen. Samenwerking is daarbij een sleutelwoord, in de sector, maar ook met overheden en andere partners.”  

Rutger van der Leeuw: “Er ligt een enorme klus voor ons, om in 2050 voor Nederland een CO2 neutraal energiesysteem gebouwd te hebben. Enexis heeft daar als netbeheerder een cruciale rol in. We werken er iedere dag hard aan om ervoor te zorgen dat onze klanten nu én in de toekomst op een duurzame en betrouwbare energievoorziening kunnen rekenen. Ik vind het een eer om daar als CEO van Enexis mijn schouders onder te mogen zetten, samen met alle collega’s in de organisatie.”

Jos Nijhuis: “Ik wil namens de Raad van Commissarissen ook mijn oprechte waardering uitspreken voor de uitstekende wijze waarop de Raad van Bestuur het afgelopen jaar het werk heeft opgepakt tijdens de afwezigheid van Evert den Boer. Dat is geen vanzelfsprekendheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we met deze Raad van Bestuur – straks aangevuld met een nieuwe COO – een sterk team hebben staan om de uitdagingen van de energietransitie het hoofd te kunnen bieden.”

De Centrale Ondernemingsraad en de Aandeelhouderscommissie hebben beiden een positief advies gegeven over de benoeming van Van der Leeuw.

De Raad van Commissarissen heeft inmiddels ook de wervingsprocedure opgestart voor de functie van COO die is ontstaan in de Raad van Bestuur als gevolg van de benoeming van Rutger van der Leeuw.