Terug naar overzicht

Ruime belangstelling voor webinar over voorlopige stop voor nieuwe grootverbruikers in zuidelijke provincies

14 jul. 2022

Ruim tweehonderd ambtenaren, beleidsmedewerkers en wethouders volgden afgelopen vrijdag een webinar dat door TenneT en Enexis Netbeheer was georganiseerd naar aanleiding van de voorlopige stop op nieuwe grootzakelijke aansluitingen in Noord-Brabant en Limburg. Deskundigen beantwoordden vragen over dit onderwerp en de nieuwe speciale coördinator Ben Voorhorst vertelde over zijn opdracht voor de komende periode.

Het webinar was door beide netbeheerders georganiseerd om nog meer toelichting en achtergrond te geven op de situatie in Noord-Brabant en Limburg. Vorige maand werd een voorlopige stop voor nieuwe aansluitingen afgekondigd voor grootverbruikers. Dit leidde tot veel aandacht, zowel regionaal als nationaal. In het webinar werd ook toegelicht hoe het zover kon komen en wat mogelijke oplossingen zijn.

Vanuit Enexis vertelde Daphne Verreth, directeur van de afdeling energiesysteem en transitie, over de snelle ontwikkelingen ten gevolge van de energietransitie en de impact op het net. Namens TenneT leidde Daimy Abdoelkariem, manager grid planning, de deelnemers door de ontwikkelingen heen en schetste ook het landelijke beeld: “Er is zeer veel vraag naar capaciteit op het net. Dat kunnen we niet allemaal nu én tegelijkertijd realiseren.”

Vanuit de provincie Limburg was gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels aanwezig. Hij schetste het belang om te werken aan versnellingen om de schaarste op te lossen. “Ik begrijp de situatie en de achtergronden, maar het is onacceptabel en onwenselijk voor het vestigingsklimaat in onze regio’s.” De provincies hebben, samen met het Rijk, met Ben Voorhorst een speciale coördinator aangesteld die moet zorgen voor snelle oplossingen.

Voorhorst, voormalig TenneT-directeur, was ook kort in het webinar aanwezig om een toelichting te geven op zijn opdracht. Hij heeft inmiddels met alle partijen gesproken om samen naar oplossingen voor zowel de korte als de lange termijn te zoeken. Voorhorst verwacht ook dat het inzetten van flexibiliteit een belangrijke rol gaat spelen. ”We gaan de komende jaren in Nederland toe naar een situatie dat netcapaciteit niet vanzelfsprekend meer is. Iedereen zal hieraan een bijdrage moeten leveren.”

Tijdens het webinar konden er ook vragen worden gesteld door de deelnemers. In de meer dan veertig vragen ging het vaak over specifieke situaties voor bedrijven om een aansluiting te krijgen. In veel situaties bleek dat op dit moment niet mogelijk. De betrokken partijen lieten wel weten dat ze er alles aan doen om versneld ervoor te zorgen dat het net weer open kan.

In september komt er al meer duidelijkheid, als TenneT het congestieonderzoek afrondt. Hierin wordt onderzocht of er extra ruimte op het bestaande net kan komen door gebruikers tegen een vergoeding net het te ontlasten op drukke momenten.  

Bekijk hier het hele webinar en lees hier de meest gestelde vragen van de deelnemers.