Terug naar overzicht

Ruim €100 miljoen aan circulaire inkoopkracht in nieuwe Green Deal Circulair Inkopen

7 jun. 2018

Enexis Groep is een van de ruim 50 publieke en private bedrijven en organisaties die circulair gaan inkopen. Op donderdag 7 juni ondertekenden zij met de Rijksoverheid de Green Deal Circulair Inkopen 2.0 van initiatiefnemers MVO Nederland, NEVI, PIANOo en Rijkswaterstaat. De deelnemers vertegenwoordigen samen ruim 100 miljoen aan inkoopkracht.

In deze Green Deal Circulair Inkopen werken de deelnemers samen aan het versnellen van de circulaire economie door de inzet van het inkoopinstrument. Circulair inkopen betekent dat je afspraken maakt met ketenpartners over het faciliteren van hergebruik van producten, componenten en/of grondstoffen.

Wat betekent dit voor Enexis Groep?

Deze deal helpt ons onze inkoop nog meer te richten op inkoop van circulaire producten. Bovendien kunnen we kennis uitwisselen met de andere deelnemende partijen. Als deelnemer verplichten we ons om in ieder geval twee inkooptrajecten ‘circulair te doen’ voor eind 2020. Kantoormeubilair (start later dit jaar) en bedrijfsveilige kleding (2019) staan al in de planning.

Nederland internationaal voorbeeld

Roald Lapperre, directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, tekende namens de Rijksoverheid. “Het is niet voor niets dat landen als Frankrijk en Finland naar ons kijken wat betreft de Green Deal Circulair Inkopen. En Vlaanderen heeft nu zelfs ook zo’n deal. Dat is natuurlijk niet zo gek. Deze deal leidt tot minder gebruik van grondstoffen en tegelijkertijd werken we aan de doelen van Parijs, want de projecten zorgen voor minder CO2-uitstoot. Hoe groen wil je je deal hebben?”, aldus Lapperre.