Terug naar overzicht

REPowerEU: EIB financiert uitbreiding en verzwaring van Enexis’ elektriciteitsnetwerk

21 dec. 2023
  • De EIB heeft een lening van €500 miljoen ondertekend met Enexis, om het bedrijf in staat te stellen haar netwerk te verzwaren en uit te breiden.
  • De investeringen, die aansluiten bij de doelen van het REPowerEU initiatief, zijn gericht op de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant and Limburg.
  • Door voor grotere capaciteit in het netwerk te zorgen, helpt het project met het opvangen van de verwachte grotere productie van hernieuwbare energie n.a.v. de groene transitie.

De Europese InvesteringsBank (EIB) leent € 500 mln aan Enexis ter verzwaring en uitbreiding van Enexis’ elektriciteitsnet. Deze investeringen dragen bij aan het toekomstbestendig maken van het netwerk. Naar verwachting zullen de investeringen die Enexis financiert met deze lening eind 2024 zijn afgerond. De lening valt onder de prioriteiten van de EIB op het gebied van klimaat- en duurzaamheidsprojecten en is in lijn met het REPowerEU initiatief van de Europese Commissie.

“De EIB is de klimaatbank van de EU, en het oplossen van financieringsvraagstukken voor de energietransitie is daarbij een hoofdprioriteit.” stelde EIB Vicepresident Kris Peeters. “In het kader van de overstap op hernieuwbare energiebronnen en de veranderende gewoontes qua opwekking, is het belangrijker dan ooit om voldoende netwerkcapaciteit te hebben. Zo voorkomen we dat energie verloren gaat tijdens piekperiodes van wind of zonlicht. Enexis gaat haar netwerk flink versterken en uitbreiden om de transitie naar groene energie mogelijk te kunnen maken, dat ondersteunen wij graag.”

De CFO van Enexis, Mariëlle Vogt, voegde toe: ““Met trots verwelkomt Enexis EIB als nieuwe financiële partner. We zijn blij dat de EIB haar betrokkenheid bij de uitvoering van onze strategie met deze lening bevestigt. De netwerkverbeteringen die we nu kunnen financieren, gaan we uitvoeren in de gebieden waar Enexis actief is: de provincies Drenthe, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.”

De investeringen van Enexis omvatten onder meer het upgraden of nieuw aanleggen van circa 7.500 km aan ondergrondse middenspanningskabels, 2.000 secundaire substations, circa 7.100 km laagspanningskabels, alsmede de installatie van circa 370.000 smartmeters. In totaal zal het project tijdens de bouwfase naar verwachting ruim 6 500 voltijdbanen aan werkgelegenheid (FTE) opleveren.