Terug naar overzicht

1 miljoen klanten met zonnepanelen in verzorgingsgebied Enexis

3 aug. 2023

Enexis Netbeheer heeft 1 miljoen klanten met een kleine zonnepaneleninstallatie (<15kW ≈ 50 panelen). Opgeteld ligt er inmiddels voor zo’n 4,3 gigawatt aan zonnepanelen op (vooral) woningen van particulieren. Ter indicatie: dat is ruim tien keer het vermogen van een stad als Eindhoven. Deze cijfers zijn goed nieuws voor de energietransitie, maar tegelijkertijd kampen we als netbeheerder steeds vaker met groeipijnen als gevolg van deze ontwikkeling.

Het aantal klanten met zonnepanelen op hun dak neemt al jaren flink toe, maar sinds vorig jaar is de stijging geëxplodeerd. In 2022 steeg het aantal installaties met bijna 30 procent. Dit jaar komt de stijging – met het huidige tempo – zelfs op 45 procent uit. In de eerste helft van dit jaar werden er dagelijks zo’n 1500 nieuwe zonne-installaties geïnstalleerd.

Het aantal aangemelde zonnepanelen (<15kW) in het verzorgingsgebied van Enexis. De cijfers van 2023 gaan tot en met eind juli

Storingen door overbelasting

Dat is goed nieuws: de elektriciteit in Nederland wordt in rap tempo groener, waarmee we veel CO2-uitstoot vermijden. Maar ons netwerk kampt helaas ook steeds vaker met de negatieve gevolgen van deze stijging. Grote delen van ons elektriciteitsnet zijn tientallen jaren geleden aangelegd en niet ontworpen voor grootschalige inpassing van zonnepanelen op woningen. 

Steeds meer mensen ervaren dat hun omvormer op piekmomenten afschakelt door spanningsproblemen in het net. Daarnaast steeg het aantal storingen als gevolg van overbelasting aanzienlijk. De eerste helft van 2023 waren er rond de vijfhonderd storingen lokale storingen op het laagspanningsnet in de wijk door overbelasting van onze transformatoren. In heel 2022 waren dit er in ons verzorgingsgebied 267.

Problemen verhelpen door proactieve aanpak

Om deze problemen te voorkomen en te verhelpen zet Enexis in op een nieuwe, pro-actieve aanpak. In wijken of gemeenten waar we problemen voorzien, pakken we nu – samen met onze aannemers – het laagspanningsnet in een gebied in één keer aan. We verzwaren de kabels en plaatsen waar nodig nieuwe transformatorstations. Op die manier reageren we niet meer op incidenten, maar kunnen we veel verder vooruit plannen. En dat heeft dan weer als grote voordeel dat we meer werk kunnen uitbesteden aan onze aannemers – hetgeen ons meer slagkracht oplevert bij het uitvoeren van dit soort omvangrijke verzwaringsprojecten. 

Het gebied van Enexis telt zo’n twee miljoen woningen die geschikt zijn voor zonnepanelen. De helft daarvan heeft inmiddels een zonne-installatie, maar de groei is er dus nog lang niet uit. Enexis doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ons elektriciteitsnet die toename kan blijven faciliteren. Heeft u ook zonnepanelen? Zorg ervoor dat ze zijn aangemeld bij uw netbeheerder. 

 

1 miljoen zonne-installatie in cijfers: 

  • De kleine zonne-installaties in het gebied van Enexis wekken jaarlijks zo’n 3,9 terawattuur  op. Dat is:
    - Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van anderhalf miljoen huishoudens
    - Genoeg om een elektrische auto 650.000 keer de wereld rond te laten rijden.
    - Vergelijkbaar met de elektriciteitsproductie van de kerncentrale in Borsele.
  • In totaal zijn er nu ruim 1 miljoen kleine zonne-installaties aangemeld in Enexis-gebied. De gemiddelde installatie telt 4250 watt aan piekvermogen. Dat zijn zo’n 12 panelen van 350 watt. 
  • In Brabant liggen de meeste installaties (419.294 installaties). Gevolgd door Limburg (211.056), Overijssel (173.477), Groningen (112.764) en Drenthe (99.959).
Naast de kleine installaties telt het Enexis-gebied uiteraard ook grote zonne-installaties van >15kW. In totaal zo’n 38.000. Deze grote installaties zijn opgeteld goed voor een piekvermogen van 4,4 GW.