Terug naar overzicht

Mega-aanbesteding van in totaal 2,5 miljard euro voor aannemers met achtjarige contractduur

20 dec. 2022

Enexis Netbeheer heeft een nieuwe aanbesteding gepubliceerd voor de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Deze aanbesteding is de eerste op basis van een nieuwe aannemerijstrategie van de regionale netbeheerder met een totale waarde van 2,5 miljard euro voor de komende acht jaar. Enexis wil met deze nieuwe samenwerking met aannemers zowel voor het eigen werk als voor gecombineerde werkzaamheden beter toegerust zijn voor de enorme uitbreidings- en onderhoudsopgave.

De energietransitie stelt netbeheerders voor grote uitdagingen. Zo moet het elektriciteitsnet verzwaard én uitgebreid worden. Het aantal zonnepanelen neemt explosief toe, er komen steeds meer laadpalen om auto's op te laden en warmtepompen om woningen te verwarmen. Daarbij is er ook een groeiende vraag naar het verzwaren van aansluitingen. Een op de drie straten in steden, dorpen en wijken zal voor 2050 open moeten om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren of uit te breiden. Zo mogelijk wordt dat werk tegelijkertijd uitgevoerd met werkzaamheden van bijvoorbeeld een waterbedrijf of telecombedrijf. Duidelijk is ook dat er de komende jaren duizenden nieuwe woningen gebouwd gaan worden in de noordelijke regio’s. Daarvoor moet een nieuwe infrastructuur worden aangelegd. Ook dat brengt veel werk voor de netbeheerder met zich mee.

Schaarste technisch personeel

Naast de grote opgave van het vernieuwen en uitbreiden van het stroomnet, gaan de reguliere (onderhouds-)werkzaamheden die we als netbeheerder uitvoeren om al onze klanten van energie te blijven voorzien uiteraard door. Niet alleen de netbeheerders, ook de aannemers kampen met personeelsschaarste. Dit maakt de uitdaging om al het werk uit te voeren nog groter.

Strategie aannemerij gericht op groei in capaciteit, ontwikkeling en innovatie

Deze ontwikkelingen bij elkaar vragen om een andere aanpak in de samenwerking met onze aannemers. Enexis Netbeheer heeft daarom het afgelopen jaar aan een nieuwe aannemerijstrategie gewerkt die erop is gericht om een langdurige samenwerking met aannemers aan te gaan, waarin groei in capaciteit, ontwikkeling en innovatie centraal staat. Dit komt nu als eerste tot uiting in de aanbesteding die gepubliceerd is voor het noordelijk deel van het Enexis verzorgingsgebied (Groningen, Drenthe en Overijssel) waarin zowel het gecombineerde werk (samen met andere netwerk- en waterbedrijven) als het Enexis solowerk gegund gaat worden aan meerdere aannemers. De aanbesteding vertegenwoordigt een totale waarde van 2,5 miljard euro voor een contractduur van minimaal acht jaar. Deze contractduur is belangrijk om de continuïteit in de uitvoering van het werk beter te kunnen waarborgen. Aannemers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven. Voor de zomer van 2023 zal de definitieve gunning van de werkzaamheden plaatsvinden.

Voor de provincies Noord-Brabant en Limburg, waar Enexis ook de regionale netbeheerder is, starten we in 2023 met de voorbereiding voor de aanbesteding voor deze provincies.