Terug naar overzicht

Maandelijkse update netcapaciteit - september 2023

19 sep. 2023

Dit is een maandelijkse update over de capaciteit van het elektriciteitsnet in ons verzorgingsgebied. In deze update:

  • Nieuwe knelpunten in Groningen, Drenthe en Overijssel
  • Enexis sluit eerste capaciteitsbeperkingscontract met grote opwekker

 

Nieuwe knelpunten

Enexis en TenneT hebben bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) melding gemaakt van nieuwe congestiegebieden voor afname van elektriciteit. Het gaat om de volgende stations:

Nieuwe knelpunten in Groningen:

Waar:

Netuitbreiding gereed

Schaarste in het net van:

Musselkanaal Zandberg

2026*

TenneT

 


Nieuwe knelpunten in Overijssel:

Waar:

Netuitbreiding gereed

Schaarste in het net van:

Hardenberg

2027

Enexis

Hengelo Weideweg

2028

Enexis

Tubbergen

2024*

TenneT

Vroomshoop

2024*

TenneT

 

 

Nieuwe knelpunten in Drenthe:

Waar:

Netuitbreiding gereed

Schaarste in het net van:

Marsdijk

2028

Enexis

Een deel van station Zeijerveen

2026

Enexis

*Afhankelijk van de planning van TenneT

Op alle bovenstaande stations kunnen we voorlopig helaas geen offertes met transportcapaciteit uitgeven aan klanten met een aansluiting voor grootverbruik. Door de toename in elektrisch auto's warmtepompen en bedrijven die meer transportvermogen nodig hebben, zitten deze stations helaas aan hun maximale capaciteit. Meer informatie over de schaarste van TenneT op stations Tubbergen en Vroomshoop is hier te vinden. 

Op de stations in Hardenberg, Hengelo Weideweg, Marsdijk en Zeijerveen starten we met een onderzoek naar congestiemanagement. De schaarstekaart, inclusief achterliggende data, is uiteraard geüpdatet. U kunt hier uw postcode invullen en zien wat de situatie op het net is voor uw adres.

Met onderstaande kaarten bieden we klanten meer inzicht in de lengte van de wachtlijsten en het aangevraagde vermogen per HS/MS-station in ons verzorgingsgebied. Bekijk hier de kaarten van GroningenDrentheOverijsselNoord-Brabant en Limburg.

 

Enexis sluit eerste flexcontract voor spitsmijden met grote opwekker

Enexis heeft voor het eerst een zogeheten capaciteitsbeperkingscontract (CBC) afgesloten met een grote opwekker van duurzame energie. Eneco stelt 10 MW aan flexibel vermogen beschikbaar met een windpark in Farmsum (Groningen). Het contract gaat per 1 september in. 

Een CBC is een vorm van congestiemanagement waarmee het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt kan worden. Op piekmomenten wordt klanten gevraagd om geen elektriciteit af te nemen of in te voeden. Enexis betaalt een vooraf gecontracteerde vergoeding voor deze vorm van spitsmijden. 

Wij zijn erg blij met met de ondertekening van het eerste contract. "We gaan naar een energiesysteem waar dergelijke flexibele contracten steeds belangrijker worden", zegt Karin Mathijssen, directeur grootzakelijk in het persbericht. "Tegelijkertijd is het een nieuw concept, niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten. Graag wil ik Eneco bedanken voor het zetten van deze eerste stap. Hopelijk gaan veel bedrijven dit goede voorbeeld volgen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we op korte termijn meer van dergelijke contracten afsluiten." 

Nieuwe flexcontracten met grote klanten worden voortaan opgenomen in deze maandelijkse updates.