Terug naar overzicht

Maandelijkse update netcapaciteit – augustus 2023

17 aug. 2023

Dit is een maandelijkse update over de capaciteit van het elektriciteitsnet in ons verzorgingsgebied.  

In deze update: 

  • Nieuwe congestiegebieden in Overijssel
  • Dreigende congestiegebieden in Groningen en Overijssel
  • Extra capaciteit in hoogspanningsnet TenneT in Drenthe 

 

Nieuwe congestiegebieden in Overijssel

Enexis heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) melding gemaakt van transportschaarste voor afname op de volgende stations:

Stationsnaam Verwachte netuitbreiding gerealiseerd rond:
Almelo Mosterdpot 2027
Oldenzaal 2027

 

We gaan in dit gebied onderzoek doen naar congestiemanagement (spitsmijden). Voorlopig kunnen wij voor die stations geen offertes met transportcapaciteit uitgeven aan grootverbruikers.

Via de schaarstekaarten, zijn de achterliggende data te downloaden en is op postcodeniveau zichtbaar welke gebieden worden geraakt.

 

Dreigende transportschaarste in Groningen en Overijssel

Daarnaast doen wij een melding van zogenoemde dreigende transportschaarste voor afname in Groningen en Overijssel. In Overijssel gaat het om de volgende hoog- en middenspanningsstations (HS/MS-stations): Enschede Van Heekstraat, Enschede Wesselerbrink, Goor, Hardenberg, Hengelo Weideweg, Nijverdal, Tubbergen en Vroomshoop.

In Groningen gaat het om HS/MS-station: Groningen Hunze. Deze gebieden worden geel op de schaarstekaart. Dat betekent dat grootzakelijke klanten nog steeds een nieuwe of zwaardere aansluiting met transportcapaciteit kunnen krijgen, maar dat de beschikbare capaciteit bijna vergeven is. Wel zijn offertes voor grote aansluitingen één maand geldig, in plaats van de gebruikelijke drie maanden. In deze regio’s informeren wij bedrijven alvast over de mogelijkheden van congestiemanagement en het bieden van flexibel vermogen.

Tot slot doen wij een formele melding van transportschaarste op stations in gebieden waar de landelijke netbeheerder TenneT op dit moment al knelpunten heeft in het hoogspanningsnet. De meldingen hebben om die reden geen extra impact voor onze klanten. Het gaat om blokken van onze HS/MS-stations voor teruglevering van elektriciteit in Helmond Zuid (Brabant), Stadskanaal (Groningen), Bargermeer en Gasselte Kraanlanden (Drenthe). En voor afname van elektriciteit in Best (Brabant).

Aanpak

We werken met man en macht aan uitbreiding en verzwaring van het net. Maar de realiteit is dat dit meerjarige projecten zijn, die niet op korte termijn voor voldoende capaciteit zullen zorgen.

In de tussentijd onderzoeken we dus de mogelijkheden van congestiemanagement. Wanneer bestaande klanten in de regio flexibel kunnen omgaan met de vraag naar tansportcapaciteit, komt extra capaciteit op het elektriciteitsnet vrij.
Lees hier meer informatie over onze lopende congestieonderzoeken.

Ontwikkeling wachtlijsten transportcapaciteit

Met de wachtlijstkaarten bieden wij meer inzicht in de lengte van de wachtlijsten en het aangevraagde vermogen per HS/MS-station in ons verzorgingsgebied. Bekijk hier de kaarten van Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

 

Extra capaciteit in hoogspanningsnet in Drenthe

TenneT heeft 46 megawatt extra transportcapaciteit gevonden op het hoogspanningsnet van Drenthe. Dit blijkt uit onderzoek van de beheerder van het hoogspanningsnet. Enexis berekent op dit moment wat deze extra capaciteit betekent voor de grootverbruik klanten die hier op de wachtlijst staan.

In november 2022 liet TenneT weten dat het koppelstation Zeijerveen bij Assen tegen de maximale belasting aan zit. TenneT kondigde daarop een voorlopige stop aan voor bedrijven die een nieuwe aansluiting op het net of extra capaciteit wilden. De krapte op het net heeft ook impact op de netten en grootverbruik klanten van Enexis als regionale netbeheerder. Het hoogspanningsnet voorziet namelijk ook het regionale middenspanningsnet van elektriciteit. Bedrijven in Drenthe en een klein deel van Overijssel met een nieuwe aanvraag kwamen hierdoor op een wachtlijst. De afgelopen maanden heeft TenneT onderzoek gedaan naar de situatie op het elektriciteitsnet en eventuele maatregelen in het koppelstation Zeijerveen. Uit dit onderzoek blijkt dat er 46 MW beschikbaar komt, doordat het station zwaarder belast kan worden.

Enexis berekent op dit moment wat de impact is van deze extra ruimte op ons net. Wij verwachten in oktober meer duidelijkheid te kunnen geven over wat dit betekent voor klanten op de wachtlijst en aan wie wij transportcapaciteit kunnen aanbieden.

Het aantal aanvragen voor een aansluiting op het elektriciteitsnet blijft onverminderd stijgen. Het net raakt op veel plekken voller en bedrijven moeten rekening blijven houden met lange wachttijden. We houden onze klanten zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen.