Terug naar overzicht

Lancering campagne Veilig graven

2 mei 2019

Het voorjaar is in volle gang. Voor veel mensen hét moment om in hun tuin aan de slag te gaan en bijvoorbeeld een boom te planten, schutting te plaatsen, of trampoline in te graven. Daarbij is het goed om te bedenken dat er onder de grond elektriciteitskabels en water-, gas- en rioolleidingen kunnen liggen. Om stroomstoringen en onveilige situaties tijdens het tuinieren te voorkomen, lanceren de netbeheerders vandaag de online campagne Veilig graven. Enexis Netbeheer doet hier ook aan mee.

Campagne Veilig graven

In 2018 werd bij graafwerkzaamheden in Enexis-gebied ruim 6500 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit. En soms raakt iemand gewond tijdens het graven. In de campagne geven we tips hoe particulieren en hoveniers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken. Ook wijzen we op de zogenoemde Klic-melding bij het Kadaster. De melder ontvangt dan informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Het doen van zo’n melding is verplicht als er bij tuinwerkzaamheden een graafmachine aan te pas komt. Een Klic-melding kost € 16,50.

Graafschade belangrijkste oorzaak stroomstoringen

Het Nederlandse energienet werkt 99,995% van de tijd. Omdat het net zo betrouwbaar is, merken we pas hoe afhankelijk we zijn van energie als er een storing is. Graafschade is de belangrijkste oorzaak van storingen: het afgelopen jaar was 27% van de stroomstoringen in het laagspanningsnet het directe gevolg van graafschade. Alleen al de kosten om schades aan gasleidingen en elektriciteitskabels te repareren bedragen jaarlijks circa 4,3 miljoen euro voor Enexis. Ook zijn er elk jaar ongevallen met gasleidingen als gevolg van graafschade. Met deze campagne willen we stroomstoringen, gaslekkages en onveilige situaties zo veel mogelijk voorkomen.

Meer informatie over de campagne is te vinden op: enexis.nl/voorkomgraafschade