Terug naar overzicht

Kick-off Nationale Blockchain Coalitie

30 mrt. 2017

Minister Kamp van Economische Zaken heeft vandaag de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst genomen. De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties. Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van Blockchain technologie. Enexis Netbeheeer is één van de partners. We vroegen Jan-Peter Doomernik, Business Developer bij Enexis Netbeheeer, naar een uitleg over Blockchain.

Wat is Blockchain?

Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Misbruik is moeilijk, omdat iedere transactie door meerdere computers wordt gecontroleerd en volledig transparant is, zonder tussenkomst van een derde partij.

Waarom verdiept een netbeheerder zich in Blockchain?

“Iedereen wil altijd en overal energie kunnen gebruiken. Daarom werken we 24 uur per dag aan een infrastructuur, die betrouwbaar, betaalbaar, veilig en duurzaam is. Nieuwe technologie maakt nieuwe oplossingen mogelijk die zelfs zouden kunnen resulteren in nieuwe infrastructuren. Om klaar te zijn voor de toekomst is Blockchain één van die technologieën. In de financiële sector heeft Blockchain met bitcoins al laten zien dat de manier waarop we betalen radicaal anders en eenvoudiger kan.

Blockchain als technologie is nog niet uitgerijpt. Met onderzoek en pilots leren we de technologie steeds beter kennen. Dat doen we niet alleen, maar met partners binnen en buiten de energiesector, met universiteiten en de overheid, vanaf vandaag officieel verbonden in de Blockchain coalitie.

Ook werken we samen met ElaadNL aan de eerste uitrol van een echte Blockchain-oplossing. Een Duitse partner werkt aan een manier waarmee elektrische rijders wereldwijd contractloos en heel gebruikersvriendelijk hun auto op kunnen laden. Dat betekent dat er binnenkort een stukje Blockchain is waarvan we allemaal gebruik kunnen maken.”

De vorming van de Nationale Blockchain Coalitie is een initiatief van het door het Ministerie van Economische Zaken ingestelde Team ICT en is één van de acties in de Digitale Agenda van het kabinet om de digitalisering van de Nederlandse economie te versnellen.