Terug naar overzicht

Kamerlid André Bosman bezoekt energiebewust Oosterhout

1 feb. 2017

“Mooi om zoveel enthousiasme te zien.”

Dat Oosterhout goed bezig is met energie besparen, is in politiek Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Op maandag 30 januari bracht VVD-Kamerlid André Bosman een werkbezoek aan de stad om zijn licht op te steken over het bijzondere samenspel tussen energiecoöperatie ONE, Buurkracht en scholen. “In Oosterhout komen veel aspecten van mijn portefeuille energie bij elkaar.”

André Bosman onderkent het belang van lokale energie-initiatieven. “Om ideeën op te doen en me een oordeel te vormen over hoe wetgeving ze kan helpen, bezoek ik initiatieven in het land”, vertelt hij. In Oosterhout kon hij zijn hart ophalen. Zijn werkbezoek ging van start aan de keukentafel van Charles Pfeifle, buurtteamlid van Buurkracht in Slotjes-West. Hier sprak hij met afgevaardigden van ONE, buurtteams van Buurkracht in Oosterhout en Enexis Groep. “Jack Naalden uit de Kastelenbuurt vertelde een bijzonder verhaal. Na succesvolle besparingsacties heeft het buurtteam daar de koppeling gelegd met bedrijven in de stad die nu korting geven, vooral op energiebesparende producten.”

Scholen vol zonnepanelen

Ook basisschool De Westhoek mocht André Bosman verwelkomen. Deze school heeft sinds 2015 zonnepanelen, dankzij een zonnepanelenactie van ONE waaraan al 180 huishoudens meededen. Na basisschool De Torenschouw en De Westhoek profiteert ook het vmbo-Hanzecollege hier binnenkort van. In het kielzog hiervan hebben nog 15 scholen van stichting Delta Onderwijs zonnepanelen genomen. Wat de zonnepanelen opleveren, kunnen de leerlingen volgen via een groot scherm in de aula, onderdeel van het lespakket Van Zon Krijg Je Energie van Enexis Groep.

Mysterieuze aantrekkingskasten met inspirerende energieles

Op het schoolplein van De Westhoek en een paar straten verderop hingen de afgelopen weken bovendien mysterieuze aantrekkingskasten van Buurkracht om kinderen én volwassenen nieuwsgierig te maken naar de werking van energie. Tijdens het werkbezoek van André Bosman kreeg groep 8 van Robbert van der Hof hier les over. Van der Hof: “De leerlingen onderzochten met multimeters wat stroom geleidt en wat niet en ze bekeken hoe ze zelf energie kunnen besparen.” André Bosman deed enthousiast mee. “Geweldig hoe de les aansloot bij de belevingswereld van de kinderen. Ze begrepen precies waar het om ging. Dat kinderen al vroeg leren energiebewust te zijn, is belangrijk: kinderen zijn de toekomst.”

Energiebesparing is van burgers en gemeenten samen

Charles Pfeifle: “Iedereen kreeg de gelegenheid om met André Bosman van gedachten te wisselen. Dat was hartstikke leuk en net zo nuttig. Ik hoop dat door de aandacht voor dit bezoek nog meer enthousiaste bewoners willen bijdragen.” Ook Bosman kijkt terug op een geslaagd bezoek. “Ik ben bevestigd in mijn beeld dat lokale initiatieven de energietransitie kunnen versnellen, zeker als ze gedragen worden door bewoners. Daarbij mogen gemeenten van mij wel wat actiever worden; ook zij zijn een belangrijke speler in de energietransitie. Die rol zouden ze sterker kunnen pakken.”