Terug naar overzicht

Hof stelt Enexis in het gelijk; overschrijden ‘18-wekentermijn’ geen grondslag voor schadevergoeding

29 apr. 2025

Het gerechtshof in Den Bosch heeft Enexis vandaag in het gelijk gesteld in het hoger beroep in de zaak tegen het Almelose bedrijf ZTN. Het bedrijf daagde de regionale netbeheerder voor de rechter, omdat het in 2020 niet binnen de toen geldende aansluittermijn van 18 weken kon worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Eind 2023 oordeelde de rechtbank dat Enexis het bedrijf hiervoor inderdaad een schadevergoeding moest betalen. In het hoger beroep is Enexis nu alsnog in het gelijk gesteld. Het gerechtshof oordeelde dat het bedrijf binnen een redelijke termijn is aangesloten. De (inmiddels voormalige) ‘18-wekentermijn’ in de Elektriciteitswet is door het Hof buiten toepassing gelaten vanwege strijdigheid met het Europees recht.

De zaak waarin nu uitspraak is gedaan, speelt al sinds 2020. In dat jaar vroeg het Almelose techbedrijf een stroomaansluiting aan bij Enexis. Destijds gold hiervoor een wettelijke aansluittermijn van maximaal 18 weken, die in dit geval met 7 weken werd overschreden. Het techbedrijf stapte naar de rechter met een claim van ruim 1,2 miljoen, onder meer voor het tijdelijk installeren van aggregaten. Deze schadevergoeding werd in maart 2024 deels toegekend.

In strijd met Europese richtlijn

Enexis besloot hiertegen in hoger beroep te gaan. Allereerst omdat naar de mening van Enexis de 18-wekentermijn niet rechtsgeldig is, vanwege de met het Europees recht strijdige totstandkoming. Daarnaast is een uiterlijke termijn van 18 weken, gezien de nijpende problemen op het stroomnetwerk, in de praktijk niet meer realistisch. Door de enorme werklast die de energietransitie met zich meebrengt en het gebrek aan technische arbeidskrachten lopen de aansluittijden onvermijdelijk op. In de brede maatschappelijke discussie hierover blijkt dat deze problematiek in grote mate buiten de invloedsfeer en het risico van de netbeheerders ligt.

Volledig in het gelijk gesteld

Op beide argumenten heeft het gerechtshof in Den Bosch Enexis nu in het gelijk gesteld. Het Hof oordeelt dat de 18-wekentermijn uit de destijds geldende Elektriciteitswet buiten toepassing wordt gelaten, omdat deze strijdig is met het Europees recht. Ook vond het Hof een termijn van 25 weken waarbinnen ZTN uiteindelijk werd aangesloten onder de gegeven omstandigheden een redelijke termijn. Daarom heeft ZTN ook geen recht meer op schadevergoeding.   

Belangrijke uitspraak

Enexis is blij met de uitspraak, ook omdat dit arrest voor duidelijkheid zorgt in andere, vergelijkbare zaken. Hopelijk wordt hiermee voorkomen dat Enexis geconfronteerd wordt met (hoge) schadeclaims als gevolg van de overschrijding van een aansluittermijn die niet rechtsgeldig is. Dat is niet alleen onwenselijk, maar ook oneerlijk. Overigens is recentelijk – in aanloop naar de nieuwe Energiewet – de ’18-wekentermijn’ uit de wetswijziging geschrapt.

Geldende aansluittermijnen

Volgens het Europees recht is de ACM uitsluitend bevoegd om aansluittermijnen vast te stellen. Voor grote aansluitingen heeft de ACM op 25 maart 2024 de aansluittermijnen vastgesteld. Deze nieuwe aansluittermijnen zijn onder meer afhankelijk van de complexiteit van de aansluiting en worden vermeerderd met een eventuele dynamische regionale wachttijd. Zowel uit die benadering van de ACM als uit dit oordeel van het Hof blijkt begrip voor de uitdagingen van de energietransitie. Enexis blijft zich in deze uitdagende tijd vol inzetten om aansluitingen binnen een redelijke termijn te realiseren.

De volledige uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch is hier te lezen.