Helft proeftuinen Aardgasvrije Wijken in Enexis-verzorgingsgebied

28 september 2018

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 27 wijken aangewezen als proeftuinen Aardgasvrije Wijken. 13 daarvan vallen in Enexis-verzorgingsgebied. Er is nog niet bekend hoeveel subsidie elke gemeente krijgt. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij te maken.

De proeftuinen zijn bedoeld om te leren hoe samen met bewoners, bedrijven, vastgoedeigenaren, woningcorporaties, netbeheerders, energieleveranciers en andere betrokken partijen een bestaande woonwijk succesvol aardgasvrij gemaakt kan worden.

Het gaat om de volgende 13 gemeenten en wijken in ons verzorgingsgebied:

Groningen

  • Appingedam
    De gemeente Appingedam gaat in Opwierde-Zuid aan de slag met warmtepompen.
    Lees hier het persbericht.
  • Delfzijl
    De gemeente Delfzijl wil een gemeente dekkend warmtenet creëren vanuit restwarmte van de industrie.
    Lees hier het persbericht.
  • Loppersum
    De gemeente Loppersum zet in op een warmtenet en de combinatie van isolatie, warmtepompen, groen gas en collectieve warmte-koude-opslag-systemen.
    Lees hier het persbericht.
  • Groningen
    De gemeenten Groningen wil de wijken Paddepoel en Selwerd verduurzamen door restwarmte van een datacenter in combinatie met een warmtepomp en isolatie. En door koopwoningen all electric te maken.
    Lees hier het persbericht
  • Oldambt
    Het aardgasnet in Nieuwolda en Wagenborgen wordt geschikt gemaakt voor het gebruik van biogas. Daarnaast is er geld voor isolatiemaatregelen.
    Lees hier het persbericht.
  • Pekela
    Het plan om Boven Pekela en de Doorsneebuurt aardgasvrij te maken is gebaseerd op energiebesparing, hybride warmtepompen, zonnepanelen en de productie van groen gas.
    Lees hier het persbericht.

Limburg

  • Sittard-Geleen
    De gemeente wil het warmtenet in Limbrichterveld uitbreiden naar de rest van de wijk. Het warmtenet maakt gebruik van restwarmte van de Biomassa Energiecentrale Sittard.
    Lees hier het persbericht.
  • Brunssum
    De woningen in Brunssum-Noord moeten in de toekomst verwarmd worden met mijnwater en warmtepompen.
    Lees hier het persbericht.

Noord-Brabant

  • Tilburg
    De gemeente wil woningen in Quirijnstok aardgasvrij maken door een combinatie van all electric en warmtenet en inductie koken. Hier is veel isolatie onderdeel van het plan.
    Lees hier het persbericht.
  • Eindhoven
    De gemeente wil het warmtenet van Meerhoven naar ‘t Ven uitbreiden. De gemeente levert de duurzame warmte aan het net vanuit haar biomassa-centrale in Meerhoven die gebruik maakt van snoeihout uit de regio. Voor andere woningen is isolatie en all electric de oplossing.
    Lees hier het persbericht.
  • Drimmelen
    De gemeente wil met de aanleg van een aardwarmteleiding en isolatie de wijk Terheijden verduurzamen.
    Lees hier het persbericht.

Overijssel

  • Hengelo
    De gemeente wil in de wijk Nijverheid het warmtenet uitbreiden. De restwarmte is afkomstig van AkzoNobel en Twence. Daarnaast speelt ook de hybride warmtepomp op groen gas en renovatie een rol.
    Lees hier het persbericht.

Drenthe

  • Assen
    De gemeente wil twee flats aan de Epe en Eem aardgasvrij maken door het aanbrengen van een isolatieschil.
    Lees hier het persbericht.