Terug naar overzicht

Gasmeterwissel vanwege productiefout

7 dec. 2018

In november heeft Enexis Netbeheer 3 gasluchtmeldingen van klanten gehad. Hun meters bleken door een productiefout inderdaad minimaal gas te lekken. Wij zijn daarom per direct gestopt met de installatie van soortgelijke gasmeters. Ook wisselen we al geplaatste gasmeters om die horen bij dezelfde partij (batch) als de lekkende meters. Het televisieprogramma Kassa besteedt hier op zaterdag 8 december aandacht aan.

Wat is er precies aan de hand?

Een lekkende gasmeter, hoe klein het lek ook is, wordt altijd onderzocht in ons testlaboratorium. Half november constateerden wij dat 3 lekkende gasmeters van hetzelfde merk en type waren. Ze bleken afkomstig uit 2 partijen. Daarop hebben wij meteen maatregelen genomen en op 19 november hebben we melding gedaan bij de toezichthouder. Meterleverancier Itron heeft de oorzaak van de lekkage onderzocht. Itron heeft inmiddels maatregelen genomen om de productie van meters en de kwaliteitscontrole aan te passen. Pas als door een onafhankelijk keuringsinstituut (KIWA) is aangetoond dat de productie- en kwaliteitscontrole aan de eisen voldoet, starten wij weer met het plaatsen van Itron-gasmeters (type G4 en G6).

Maatregelen Enexis Netbeheer

Uit voorzorg en om onveilige situaties te voorkomen heeft Enexis Netbeheer de volgende maatregelen genomen:

  • Per 27 november zijn we gestopt met de installatie van Itron G4 en G6 gasmeters.
  • Itron-meters die al zijn ge├»nstalleerd en die bij dezelfde 2 partijen horen als de lekkende meters, wisselen we om voor gasmeters van een ander merk. 159 klanten zijn hiervoor al benaderd en het grootste deel van de meters bij deze klanten is al gewisseld. De weggenomen meters onderzoeken we allemaal in ons testlaboratorium.
  • Als extra maatregel nemen we een steekproef van meters die al zijn geplaatst. Het gaat om 451 meters van dezelfde fabrikant maar uit andere partijen. Deze meters gaan we in ons testlaboratorium onderzoeken. Klanten krijgen hierover een brief. Zij krijgen een andere meter in hun meterkast.
  • Als uit onderzoek blijkt dat vervanging van meer ge├»nstalleerde gasmeters nodig is, dan ontvangen onze klanten daarover bericht.
  • Omdat we op dit moment geen Itron G4 en G6 gasmeters plaatsen, is onze voorraad gasmeters plotseling fors kleiner geworden. Daarom installeren we voorlopig geen slimme gasmeters bij klanten die we volgens onze planning slimme meters aanbieden. Zij krijgen wel een slimme elektriciteitsmeter. De huidige gasmeter blijft bij deze klanten nog even hangen en wordt alsnog omgewisseld voor een slimme gasmeter als wij weer voldoende meters op voorraad hebben.

Kassa-aandacht voor veiligheid gasmeters

Het televisieprogramma Kassa besteedt in de uitzending van 8 december aandacht aan de productiefout en aan de veiligheid van gasmeters. Eerder besteedde het programma ook al aandacht aan gasmeters.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over gasmeters op enexis.nl/gasmeter