Terug naar overzicht

Forse stijging aantal zonnepanelen in verzorgingsgebied Enexis

27 jan. 2023

In 2022 zijn er in het verzorgingsgebied van Enexis een recordaantal zonne-installaties aangesloten. Zowel het aantal kleine installaties (<15kW, of circa 50 panelen), als het aantal grote installaties (≥15kW) nam fors toe. Het totale aantal kleine installaties steeg van ruim 670 duizend naar ruim 860 duizend (+29%), het aantal grote zonneprojecten nam toe van bijna 24 duizend, tot ruim 31 duizend (+31%). We zien hierbij weinig verschillen tussen de verschillende provincies in ons verzorgingsgebied.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Opvallend is dat de totale aansluitcapaciteit van nieuw aangesloten, grote installaties voor het tweede jaar op rij daalde: van 1.100 MW in 2020, naar 936 MW in 2021, naar 709 MW in 2022. Dat is niet los te zien van het gebrek aan netcapaciteit in ons verzorgingsgebied. Voor nieuwe, grote zonneprojecten met een aansluiting van meer dan 3x 80 ampère (installaties van circa 150 panelen of meer) is op dit moment vrijwel geen ruimte meer vrij in het elektriciteitsnet van Enexis. Dat zie je terug in de cijfers.

Voor kleinere zonneprojecten is wel ruimte. Dat geldt dus ook voor de zonnepanelen die particulieren op hun dak leggen; daarvoor houden we capaciteit beschikbaar. Wel kan het voorkomen dat klanten door het sterk gestegen aantal zonnepanelen in hun buurt met spanningsproblemen te maken krijgen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Visie duurzaam op land

Vanwege het gebrek aan netcapaciteit zijn we het stadium voorbij dat we nieuwe aanvragen voor zonneprojecten zonder problemen aan kunnen sluiten. Om die reden pleit Enexis ervoor om nieuwe zonprojecten op locaties te plannen waar het net toch al uitgebreid wordt vanwege een grote groei in de afname. Zon kan hierbij volgend zijn en is in de praktijk vrijwel overal in te passen.

Kijk hier voor meer informatie over onze visie voor duurzaam op land.

Voor de landelijke cijfers over het aantal geïnstalleerde zonne-installaties, zie het nieuwsbericht van Netbeheer Nederland.