Terug naar overzicht

Enpuls en Provincie Limburg tekenen overeenkomst voor laadpalen

29 mrt. 2017

Provincie Limburg en Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, slaan de handen ineen om elektrisch vervoer in deze provincie te stimuleren. Hiervoor wordt gezamenlijk geïnvesteerd in projecten op het gebied van slim laden van elektrische auto’s, zo mogelijk met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. Hiertoe hebben Henk Visser, directeur Enpuls en Gedeputeerde Daan Prevoo, Energie, Duurzaamheid en Wonen van de Provincie Limburg, vandaag een overeenkomst getekend. De provincie Limburg heeft de mogelijkheid gecreëerd om aan te sluiten bij de aanbesteding die de Provincie Noord-Brabant organiseert. De uitrol van de 240 nieuwe openbare laadpalen vindt plaats in de periode 2017 tot en met 2019 en de laadpalen worden in concessie geëxploiteerd tot en met 2026.

Met deze overeenkomst helpen Provincie Limburg en Enpuls elkaar met het realiseren van de doelstellingen op het gebied van verduurzaming van energie en mobiliteit. De samenwerking bevestigt het maatschappelijk belang van beide partijen om de energie- en mobiliteitstransitie te borgen. In totaal heeft de provincie namens 19 gemeenten de overeenkomst getekend. Inwoners van deze gemeenten kunnen een openbare laadpaal aanvragen wanneer zij in het bezit zijn van een elektrische auto.

De nieuwe laadpalen zijn geschikt voor Smart Charging. Hierdoor is het mogelijk dat het opladen van elektrische auto’s op het beste moment gebeurt. Bijvoorbeeld als het ’s nachts hard waait en er weinig vraag naar stroom is of in de middag als de kracht van de zon het grootst is. Door gebruik te maken van deze innovatieve techniek wordt de beschikbare laadcapaciteit van het elektriciteitsnet optimaal verdeeld. Zonder dat auto-eigenaren daar last van hebben. Hierdoor is er geen investering nodig voor het verzwaren van het elektriciteitsnet en blijft het laden van elektrische auto’s betaalbaar. Bovendien zijn er ook strenge eisen gesteld aan de beveiliging van de laadpalen.

Henk Visser, directeur Enpuls: “De duurzaamheidsdoelstellingen van veel gemeenten zijn ambitieus. Vooral de uitstoot van CO2 moet drastisch omlaag in de komende jaren. Duurzame mobiliteit draagt hieraan bij. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat wij een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de ambities van de provincie Limburg en de Limburgse gemeenten.”

Daan Prevoo, gedeputeerde energie, duurzaamheid en wonen Provincie Limburg: “Het milieuvoordeel is evident: elektrische auto’s zijn een stuk beter voor de Limburgse luchtkwaliteit dan ‘traditionele’ voertuigen. Dit is een mooi voorbeeld van duurzaamheid en de energietransitie!”

Over Enpuls

Enpuls is onderdeel van Enexis Groep. Enpuls maakt de versnelling van energiebesparing en -vergroening mogelijk door samen te werken aan nieuwe en schaalbare oplossingen. Enpuls verbindt partijen en zorgt dat de innovaties waarin zij gelooft gerealiseerd worden. Enpuls stelt energieplannen op met provincies, gemeenten en woningbouwcorporaties om te komen tot een (wijkgerichte) aanpak voor de toekomstige energie infrastructuur. De focus ligt op duurzame gebiedsontwikkeling, flexibiliteit, energiebesparing en duurzame mobiliteit.
www.enpuls.nl
www.enexisgroep.nl


__________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie/niet voor publicatie

Voor meer informatie:
Enexis Groep, Bob Winckels, 06-11 92 0457 (of via bob.winckels@enexis.nl)