Per 17 juni start Enexis met een nieuwe fase van congestiemanagement. In vijf gebieden in Noord-Brabant en Overijssel, worden grote afnemers van elektriciteit verplicht om – tegen vergoeding - flexibel vermogen aan te bieden tijdens piekmomenten op het stroomnet. Dit is nodig om overbelasting van het net, op het moment dat er veel vraag is naar stroom, te voorkomen.
Om overbelasting en storingen op het net te voorkomen, zijn alle netbeheerders druk bezig met congestiemanagement. Daarbij wordt gekeken naar hoe de capaciteit op het net beter kan worden verdeeld. In gebieden waar sprake is van congestie wordt in eerste instantie onderzocht of grote afnemers uit eigen beweging flexibel vermogen kunnen aanbieden. Omdat dit in deze vijf gebieden te weinig opleverde, wordt nu overgegaan op verplichte deelname. De inzet van flexibel vermogen is één van de maatregelen bij het terugdringen van congestie op het stroomnet. Zo kijken netbeheerders ook naar technische oplossingen, zoals het zwaarder belasten van het elektriciteitsnet.
De verplichte deelname aan congestiemanagement gaat nu gelden voor grote klanten (gecontracteerd vermogen vanaf 1 MW) op (delen van) vijf stations binnen het Enexis-gebied. Het gaat om 27 klanten met één of meer aansluitingen op een van de vijf stations in Noord-Brabant en Overijssel. Op deze stations bestaat komende winter het risico op overbelasting tijdens piekmomenten. Dit houdt in dat er op koude dagen naar verwachting meer elektriciteit gevraagd wordt dan de stations kunnen verwerken. In het uiterste geval kan het dan nodig zijn delen van stations enkele uren preventief af te schakelen om schade aan het stroomnet daardoor een langdurige stroomonderbreking te voorkomen. Naast alle technische maatregelen is ook de hulp van deze grote klanten nodig om te zorgen dat het zo ver niet komt.
De klanten die nu zijn aangeschreven hebben 6 maanden de tijd om te onderzoeken hoeveel flexibel vermogen ze kunnen aanbieden en tegen welke vergoeding. Dit is de wettelijke termijn die is vastgelegd in de Netcode Elektriciteit.
Flexibel vermogen kan bijvoorbeeld gevonden worden door de temperatuur van koelingen tijdelijk aan te passen of elektrische bedrijfswagens op een ander moment op te laden.
De energietransitie zorgt voor steeds grotere belasting van het stroomnet. Er wordt steeds meer elektrisch verwarmd, gereden en geproduceerd. Ook wordt er steeds meer stroom teruggeleverd via zonnepanelen en windmolens. Deze groei gaat zo snel dat het elektriciteitsnet het niet meer kan bijbenen. Het leidt tot netcongestie: het net zit op piekmomenten vol. Ieder bedrijf in Nederland krijgt hiermee te maken. Enexis doet er, net als de andere netbeheerders in Nederland, alles aan om het net te laten stromen. Zo wordt de verzwaring van het net versneld en wordt toegewerkt naar een flexibel energiesysteem. Dit is een grote uitdaging die nog zeker jaren gaat duren. Er is niet één snelle simpele oplossing en iedereen zal z’n steentje moeten bijdragen. Een van die steentjes is congestiemanagement, waarmee gewerkt wordt aan het efficiënter benutten van het net, het managen van pieken en het voorkomen van overbelasting.