Terug naar overzicht

Enexis Stationsinzicht: kennis delen door slim combineren van data

10 nov. 2021

Als Enexis geven we actief mede richting aan het energiesysteem van de toekomst. Daar werken we dag in dag uit hard aan. Vandaag zetten we een mooie volgende stap in transparantie en het delen van onze kennis. In de nieuwe tool Enexis Stationsinzicht combineren we op een slimme manier data. In heldere grafische overzichten brengen we onder meer concept data uit het Investeringsplan 2022 en de capaciteitskaarten bij elkaar. Dit helpt gemeenten, (grootzakelijke) klanten en partners van de Regionale Energie Strategieën (RES) betere keuzes te maken bij de grootschalige uitbreiding en verbouwing van het energienet.

Compleet inzicht 

Enexis Stationsinzicht bestaat uit twee onderdelen: een kaart en een dashboard. De kaart geeft een overzicht van de ontwikkelingen op langere termijn en met het dashboard kun je inzoomen op een specifiek jaar en de stand van zaken op dat moment in detail bekijken. Het grootste voordeel van de nieuwe tool is het complete beeld dat Enexis Stationsinzicht geeft. De tool biedt meer informatie dan de capaciteitskaarten en de concept data uit het Investeringsplan 2022. Enexis Stationsinzicht laat onder meer zien wanneer welke uitbreiding in de planning staat en om hoeveel megawatt het gaat. Waar bij Enexis bekend staan ook de (geplande) uitbreidingen van TenneT in de tool.

Belangrijke tool voor regio 

Volgens Senior Partner Mary van der Torre zijn de inzichten die de tool biedt van grote toegevoegde waarde. "Als een regio toe is aan het programmeren en prioriteren helpt Enexis Stationsinzicht enorm doordat we met de tool transparant en gedegen inzicht kunnen geven in de capaciteit en uitbreidingsplannen op HS/MS-stationsniveau. Deze tool past bovendien bij onze nieuwe strategie en de rol die wij als netbeheerder in de energietransitie willen hebben: we delen graag proactief en transparant onze kennis en inzichten om met samen met tal van partijen haalbare plannen te ontwikkelen en zo richting te geven aan een efficiënt energiesysteem van de toekomst. Om de informatie goed te kunnen interpreteren is een toelichting door een (senior) partner wel noodzakelijk. We maken graag tijd vrij om met gemeenten, RES-partners en klanten samen de diepte in te gaan."

Maken van slimme keuzes

Enexis heeft de data om te kunnen beoordelen hoeveel vrije transportcapaciteit er nog is en hoe deze zich ontwikkelt op HS/MS-stations al langer in huis. De grote uitdaging was om die gegevens op een heldere en begrijpelijke manier te presenteren. Met het hulpmiddel Enexis Stationsinzicht is dat gelukt. Hiermee krijgen gemeenten, RES-regio’s en klanten veel beter en completer inzicht in de data die zo belangrijk is voor het maken van slimme keuzes. 

Benieuwd naar Enexis Stationsinzicht? 

Wilt u ook kennismaken met het Enexis Stationsinzicht? Werkt u bij een gemeente of provincie, neem dan contact op met uw (senior)partner. Bent u een grootzakelijke klant van Enexis, neem dan contact op met uw vaste relatiemanager.