Enexis Netbeheer en Liander onderzoeken <b>potentie van dimmen zonneparken</b>

Enexis Netbeheer en Liander onderzoeken potentie van dimmen zonneparken

01 juli 2020

Mogelijk ruimte voor 30% meer zonnepanelen

Netbeheerders Enexis en Liander gaan samen met producenten van groene stroom experimenteren met het dimmen van zonneparken. Dit zogenaamde curtailen houdt in dat tijdens pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van een zonnepark iets teruggeschroefd wordt. Met deze maatregel kunnen de netbeheerders in de toekomst naar verwachting meer wind- en zonneparken aansluiten op het net, ook op plekken waar volgens de geldende normen nu geen ruimte is.

De energietransitie gaat snel, op steeds meer plaatsen wordt op grote schaal stroom opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Het Nederlandse net is hier in het verleden niet voor ontworpen, waardoor knelpunten ontstaan omdat de capaciteit onvoldoende is. Om alle producenten van groene stroom ruimte op het net te geven, breiden Liander en Enexis Netbeheer hun elektriciteitsnetten de komende jaren voor honderden miljoenen euro’s uit. Daarnaast werken de netbeheerders aan diverse innovaties en slimme oplossingen om het net efficiënter te gebruiken en meer producenten aan te sluiten. Liander en Enexis Netbeheer doen deze zomer samen met producenten van zonnestroom proeven met Distributed Energy Resource-sturing oftewel DER-sturing, een vorm van curtailment die onder andere in Duitsland en België al veelvuldig wordt toegepast.

Efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet

Op dit moment is het uitgangspunt dat producenten van duurzame energie ook tijdens een piek in de opwek al hun energie kunnen terugleveren aan het net. De hoogste pieken, op erg zonnige en/of winderige dagen, treden doorgaans slechts een handvol keren per jaar op. Dat betekent dat de capaciteit van het elektriciteitsnet gedurende de rest van het jaar niet volledig wordt gebruikt.

Met DER-sturing worden deze hoogste pieken afgetopt door de productie van de opwekinstallaties te dimmen. Hierdoor kan het elektriciteitsnet veel efficiënter gebruikt worden. Door enkele procenten van de jaarlijkse energieproductie op te offeren, kan er naar verwachting tot 30% meer capaciteit aan duurzame opwekinstallaties worden aangesloten. Zowel Enexis Netbeheer als Liander gaan in verschillende pilots deze potentie in de praktijk toetsen. In de tussentijd gaan beide netbeheerders uiteraard ook door met het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Pilot Enexis Netbeheer

Han Slootweg, directeur netwerkstrategie bij Enexis Netbeheer: “Dit is voor ons een erg interessante pilot. We investeren volop in netuitbreidingen, maar het grote voordeel van curtailment is dat het extra mogelijkheden schept op het bestaande net. Die zijn snel beschikbaar, terwijl uitbreiding van de netcapaciteit zomaar een aantal jaren doorlooptijd kan kosten. Curtailment helpt ons om snel weer zonneparken aan te sluiten op plekken waar het net nu vol is en om de energietransitie betaalbaar te houden.”

Voor meer informatie over de curtailmentpilot van Enexis Netbeheer, bekijk onderaan de animatie

Pilot Liander

Liander test de DER-regeling deze zomer bij twee grote zonnedaken. Een productie-installatie op een bedrijfsdak met 2 MVA aan zonnepanelen bij Nijmegen en een zonnedak van 600kW van een veehouder in Friesland. Liander test bij beide de technische werking en doet zo inzicht op hoe een netbeheerder veilig meer ruimte kan maken voor opwek zonder veel af te regelen bij één klant.