Terug naar overzicht

Enexis bouwt in Drenthe eerste tussenbooster om meer groen gas in te kunnen voeden

28 mrt. 2024

Netbeheerder Enexis zet vol in op groen gas en plaatst daarom in het Drentse Wijster een eerste groen gas tussenbooster. Deze booster zorgt ervoor dat we het lokale gas naar meer klanten kunnen transporteren via de hogere druk gasnetwerken. Dit is nodig als de vraag naar gas lokaal lager is dan het aanbod, dat gebeurt vooral in de zomer. Met deze booster kunnen groen gasproducenten ieder jaar zo’n twee miljoen m³ groen gas extra invoeden, Dit staat gelijk aan het gebruik van zo'n 1600 Drentse woningen.

Groei groen gas is essentieel

Het regionale gasnet blijft naar verwachting tot minimaal 2050 nodig voor de distributie van groen gas en is hiermee een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Enexis ondersteunt daarom de ambitie in het klimaatakkoord om in 2030 landelijk 2 miljard m3 groen gas te transporteren. Enexis distribueerde in 2023 al zo’n 100 miljoen m³ groen gas en is verheugd te zien dat landelijk 22% meer groen gas is geproduceerd dan het jaar ervoor.

Extra groen gas goed nieuws voor provincie Drenthe

Meer groen gas in Wijster is ook goed nieuws voor de agrarische sector en de inwoners van Drenthe. De ontwikkelingen in Wijster passen goed bij de ambities van de provincie Drenthe, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Henk Jumelet:

“Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en wordt geproduceerd uit onder meer slib, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest.

We zijn blij met de komst van de tussenbooster van Enexis, waardoor we extra groen gasproductie kunnen realiseren en onze provincie kunnen voorzien van groen gas.

Investeren in groen gas is prioriteit voor Enexis

“In de energietransitie gaan we van een centraal gevoed aardgasnetwerk naar decentrale opwek en invoeding van duurzaam groen gas. Het gas stroomde altijd één richting op: van Groningen naar alle uithoeken van het land. De groen gas booster is een innovatie om het tweerichtingsverkeer op het gasnetwerk mogelijk te maken. Zo vindt het groeiend aanbod van lokaal ingevoed groen gas zijn weg naar waar de vraag is, ook in de zomer, ” aldus Michiel van Dam, innovatiemanager en groen gas expert bij Enexis.

Daarom investeren we de komende jaren fors in ons gasnetwerk om in 2030 de invoeding van zo'n 800 miljoen m3 gas in ons net mogelijk te maken. Dat is gelijk aan het gasverbruik van ongeveer 600.000 huishoudens. Om dit te bereiken zullen we de komende jaren een tiental boosters plaatsen, waarvan deze in Drenthe de eerste is.

De eerste groen gas tussenbooster in het Enexis netwerk wordt deze zomer geplaatst en in gebruik genomen.