Terug naar overzicht

Elektriciteitsnet regionale netbeheerders als uniforme open data beschikbaar

21 nov. 2019

De regionale netbeheerders van het elektriciteitsnet bieden de ligging van hun netten aan als open data. Door deze gegevens openbaar te maken, helpen netbeheerders partijen om keuzes te maken voor de realisatie van bijvoorbeeld zonneparken of nieuwbouwwijken. Op deze manier kunnen partijen in de oriƫntatiefase van projecten sneller stappen zetten.

In de open data zijn naast de ligging van de elektriciteitskabels, ook het spanningsniveau en de transformatorstations terug te vinden. De netbeheerders bieden de data allemaal op een uniforme wijze aan. Gebruikers kunnen deze data daardoor gebruiken zonder daarbij afhankelijk te zijn van onderliggende verzorgingsgebieden.

Enexis Netbeheer stelt open data op verschillende manieren beschikbaar

Enexis Netbeheer stelt de open data verschillende manieren beschikbaar. Via CSV of door een SHP-bestand dat in een kaartprogramma te importeren is. Andere open data die Enexis Netbeheer aanbiedt zijn o.a. het standaard energiejaarverbruik in het Enexis Netbeheer gebied, de grootschalige aanbieding van slimme meters en gasvervangingsdata. Alle open data van Enexis Netbeheer is te vinden op www.enexis.nl/opendata