Terug naar overzicht

De betaalbaarheid van de overgang naar duurzame energie hangt van vele factoren af

6 aug. 2018

“Netbeheerders voorzien dat ze hun aandeel in de energietransitie na 2030 niet kunnen betalen. De tarieven van de drie grote eigenaren van de gasleidingen en stroomkabels in Nederland worden bepaald door toezichthouder ACM; de netbeheerders vrezen dat er daardoor te weinig geld binnenkomt om de investeringen te kunnen dragen die nodig zijn voor een klimaatneutrale energievoorziening.” Zo schrijft het FD op 6 augustus.

Analyse Maarten Blacquière

Maarten Blacquière, CFO van Enexis Groep, is niet zo stellig. Het hangt van zoveel factoren af: gaat Nederland voor all electric of wordt de hybride warmtepomp uitgerold? Gaat er versneld worden afgeschreven op de gasnetten? Maar ook, heel concreet, zijn er wel genoeg technische mensen om Nederland te verduurzamen?

Enexis Netbeheer en de andere netbeheerders zitten nu al ernstig verlegen om personeel. Misschien fnuikt het gebrek aan mankracht wel het tempo van de energietransitie. En ontstaat er dus een minder urgente investeringsbehoefte, waardoor de netbeheerders ook niet klem komen te zitten in hun financiering.

Dus is de analyse van Blacquière: “Op de korte termijn (tot 2030) hebben wij als regionale netbeheerder geen probleem om de gevraagde investeringen te financieren. Er zijn scenario's denkbaar waar de financiering van netbeheerders vanaf 2030 zou kunnen gaan knellen, want er zijn grenzen aan de financiering. Maar we weten dus niet of het zich gaat voordoen.”

Betaalbaarheid

“Het huidige systeem van regulering staat ons toe investeringen terug te verdienen, en daaraan zou moeten worden vastgehouden”, zegt Blacquière. “Maar of er toch aanpassingen moeten komen, bijvoorbeeld om de omvang van de voorfinanciering te beperken, linksom of rechtsom, dat is iets waar we wel over moeten nadenken.”

Dat is de financiering. Uiteindelijk draait het ook om de betaalbaarheid. Dus klanten bekostigen de omslag naar een groen energiesysteem. Dat de tarieven voor netbeheer zullen stijgen, is dan ook evident.