Terug naar overzicht

Alliander en Enexis Groep verkopen Ziut

8 sep. 2017

Alliander, Enexis Groep, Ziut en SPIE Nederland hebben een definitieve koop – en verkoopovereenkomst getekend. Dit betekent dat Ziut per 8 september 2017 wordt overgedragen aan SPIE Nederland.

In juli kwamen alle partijen tot een overeenkomst op hoofdlijnen. Afstemming met ACM en medezeggenschap heeft geleid tot een definitieve overeenkomst. Ziut heeft meerdere locaties verspreid door heel Nederland, met een hoofdkantoor in Arnhem en heeft 440 vaste medewerkers in dienst. Ziut blijft in de huidige vorm bestaan. Dat betekent dat alle medewerkers van Ziut in dienst blijven en de huidige arbeidsvoorwaarden en CAO’s van kracht blijven.

Strategische kernactiviteiten

Ziut is in 2009 gevormd uit een fusie tussen Liandyn (Alliander) en IP Lighting (Enexis). Na deze fusie is Ziut op afstand gezet van de aandeelhouders, Alliander Participaties B.V. (53%) en Fudura B.V. , onderdeel Enexis Holding N.V. (47%), met als doel de onderneming te verzelfstandigen. Alliander en Enexis Groep richten zich voornamelijk op het beheer van elektriciteits- en gasnetten en focussen zich op een duurzame energievoorziening voor nu en in de toekomst. De diensten van Ziut passen niet bij de strategische kernactiviteiten van zowel Alliander als Enexis Groep. Daarom is besloten de deelneming te verkopen. Het innovatieve karakter en de ervaring van SPIE Nederland bieden een goede en stabiele basis. Ziut kan daardoor flexibel bewegen in een markt die sterk in beweging is en kansen nog beter realiseren en benutten

Over Ziut

Ziut is specialist in de slimme openbare ruimte en expert in openbare verlichting, verkeersregeling en camerabewaking. Ziut adviseert, legt aan, beheert en verzorgt onderhoud, met name in opdracht van gemeenten, maar ook voor civiele aannemers, Rijkswaterstaat, bedrijventerreinen en woningcorporaties.

Over SPIE Nederland

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland.