‘Een echte oplossing vind je bij degenen die het werk doen’

27 okt. 2020

Remco Rooker is manager INFRA in Noord-Nederland. Hij is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteit en gasinfrastructuur in Groningen, Drenthe en Overijssel. Dit gebeurt samen met een zeer betrokken, vakbekwame groep collega’s.

Met zijn werk, levert Remco dagelijks een  bijdrage aan de ‘excellente uitvoering’ binnen de organisatie. Naar aanleiding van het verslag van Management Team – de MT500waarin Enexis op het criterium excellente uitvoering de hoogste score in de lijst behaalde, stelden we hem drie vragen.

1. Wat is het eerste dat in je opkomt bij de termen excellente uitvoering en Enexis?
"Een veilige en snelle storingsoplossing die onze klant waardeert met een 8,3. Daarnaast een goed georganiseerde onderhoudsstrategie, waardoor we een goede planning kunnen handhaven. Krachtige innovaties die de operatie echt helpen en steeds betere communicatie en samenwerking met onze klanten."

2. Hoe zorgen we voor die hoge score op excellente uitvoering? 
"Dat heeft denk ik te maken met de volgende aspecten:

  • Wij hebben zeer betrokken medewerkers die het goed willen doen.
  • We zijn twee jaar geleden begonnen met koersvaste operationele sturing met als doel: elke dag een stap beter worden, maar ook accepteren dat dit tijd kost. Dat geeft rust, vertrouwen en structureel resultaat.
  • Binnen de gestelde kaders is juist lokaal veel ruimte om zaken zo te organiseren dat het veilig en efficiënt voor de klant gebeurt.
  • Wij zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanpakken van een paar taaie probleemstellingen. En een oplossing werkt alleen, als de mensen die ermee moeten werken ermee komen zodat we het daarna in andere vestigingen kunnen invoeren. Dit heeft er mede toe geleid dat wij ondanks het tekort aan technisch personeel de laatste jaren meer werk hebben kunnen doen en nog meer gaan doen."

3. Wat voor tips heb je voor andere bedrijven die op dit onderwerp willen excelleren?
"Bepaal een koers en houd daaraan vast. Stel daarbij duidelijke kaders en handhaaf die ook. Deel je dilemma’s met je team en zij gaan je helpen. Stel zonder oordeel vragen aan mensen die het werk doen, en de echte oplossingen komen naar je toe. Wees eerlijk en duidelijk naar je teams. Geef mensen een gemeende waardering en investeer in opleiden, vakmanschap en in deze tijd zeker in mentale gezondheid." 

 

Deel deze pagina