juni 2017

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je portemonnee. Vooral als je de opgewekte energie die je zelf niet nodig hebt, kunt terugleveren aan het net. Helaas gaat dat gaat niet altijd goed. Uitval van de omvormer zorgt ervoor dat energie niet kan worden teruggeleverd. Vooral in de provincie Groningen bleek dit probleem het afgelopen jaar een aantal keer voor te komen Vervelend! Want zo valt het financiƫle voordeel van zonnepanelen weg.

Werken aan een oplossing

Het is de taak van de netbeheerder om ervoor te zorgen dat het netwerk geschikt is om energie terug te leveren. We onderzoeken verschillende mogelijkheden om dit zo efficiƫnt (betaalbaar en betrouwbaar) mogelijk te doen. De jongste pilot waar we deze maand mee gestart zijn is de pilot met een speciale regelaar. De zogenaamde LS/LS-regelaar is bedoeld om de spanning op het net op het gewenste niveau te houden en grote pieken te voorkomen. Bijzonder aan deze specifieke regelaar is dat hij de spanning zowel omhoog als omlaag kan bijregelen. Zo blijft het net altijd op de juiste spanning waardoor de omvormer blijft functioneren en kun jij gewoon terugleveren.

De pilot startte op 16 mei en loopt tot het einde van de zomer. Zo testen we de regelaar gedurende de zonnigste tijd van het jaar.

De eerste reacties

De eerste reacties zijn positief: op de eerste zonnige dag van de pilot is er geen sprake geweest van een problemen. De spanning kwam door de regelaar niet boven 235 volt uit, ver beneden de bovengrens van 253 volt. Terugleveren was dus geen probleem. Na de zomer maken we de eindresultaten bekend. Als de regelaar succesvol blijkt te zijn, kunnen we deze toevoegen aan het pakket met oplossingen zodat we dergelijke problemen in de toekomst hopelijk voorkomen. Op naar een zonnige zomer!