april 2017

Naar aanleiding van gasexplosie in Veendam, interviewde BNR Han Slootweg, directeur Assetmanagement bij Enexis Groep, over de veiligheid van ons gasnetwerk. Wij vroegen Han: welke rol speelt de netbeheerder in het voorkomen van gasincidenten?

Wat doet de netbeheerder?

“Om de veiligheid te waarborgen zoeken we als netbeheerder ten minste eens per vijf jaar alle gasleidingen af op lekken, door te meten of zich boven een leiding aardgas bevindt. Verder kent Enexis Netbeheer een uitgebreid onderhouds- en vervangingsprogramma om te voorkomen dat er risicovolle situaties ontstaan. En bij een melding reageren we natuurlijk snel en adequaat.

Als netbeheerder is Enexis Netbeheer verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasdistributienetten. Deze verantwoordelijkheid geldt tot de gasmeter. De installatie ‘achter’ de gasmeter is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of gebruiker van het betreffende pand.”

Gaslucht

“Negeer een gaslucht nooit, maar maak er werk van. Haal er een erkend installateur bij of bel de woningcorporatie als je vermoedt dat het in je eigen installatie zit (achter de meter). Zit het voor de meter? Bel dan met je netbeheerder. En verder: ventileer goed en weer ontstekingsbronnen zoals lampen.”

Wie is mijn netbeheerder?

De regio waarin je woont bepaalt wie jouw netbeheerder is. V
ul je adresgegevens in op eancodeboek.nl en ontdek wie je netbeheerder is.