maart 2018

Als netbeheerder vinden we het belangrijk dat energie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Ook in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Maar hoe garanderen we dat als de transitie grotendeels buiten onze organisatie plaatsvindt? Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen van elektrische mobiliteit en CO2 neutrale gebouwen. Samen met Lennart Lalieu, innovatie manager bij Enexis Groep, bespreken we deze uitdaging.

Co-creatie

“De oplossingen van vandaag, lossen de maatschappelijke uitdagingen van morgen niet op. We zijn dan ook actief op zoek naar de oplossingen van morgen. Dit kunnen we echter niet alleen omdat we onze eigen denkbeelden en kaders meenemen. Door co-creatie krijgen we beter inzicht in de ontwikkelingen buiten onze organisatie. En ontstaan er nieuwe ideeën en integrale inzichten die verschillende partijen nooit los van elkaar zouden uitvinden. Dat is de kracht van co-creatie.”

Het innovatie proces

“Een belangrijke vraag in het innovatieproces is: wat zijn de drijvende krachten van verandering? En wat zijn de behoeftes en wensen van onze klanten? Als we dat weten kunnen we onze dienstverlening daar beter op aansluiten en oplossingen ontwikkelen die een win-win situatie creëren.”

Maatschappelijke uitdagingen

“We kijken in onderwerpen voor co-creatie niet zozeer naar energie maar met name naar brede maatschappelijke thema’s en uitdagingen van onze klanten. Denk bijvoorbeeld aan wonen, transport, voeding en data. Uiteindelijk hebben deze thema’s allemaal een energievraag die weer ingevuld dient te worden.”

Voorbeeld case

“Samen met o.a. stichting ElaadNL en IoTa hebben we onderzoek gedaan naar de toekomst van elektrisch laden van auto’s. Het resultaat? Het eerste protocol voor het laden van elektrische auto’s zonder pas of contract. Door technologieën, maatschappelijke uitdagingen en mensen bij elkaar te zetten kunnen mooie vernieuwende ideeën ontstaan.”

Geïnteresseerd? Neem contact op!

“Heb jij gave ideeën? En wil je samen met Enexis Groep en andere maatschappelijke partners nieuwe toekomstvisies ontdekken? Het identificeren van drijvers van verandering? En dat vertalen naar vernieuwende concepten en oplossingen? Ben je bereid om opgedane kennis te delen met de markt en bij te dragen aan de non-profit doelen? Neem dan contact met ons op. Dan gaan we samen co-creëren!”

Co-creatie op JCI World Congress
Co-creatie op Hannover Messe