Stelt u zich een woonwijk voor die volledig zelfvoorzienend is: waar duurzame energie lokaal wordt opgewekt, opgeslagen en gedeeld. Waar inwoners ‘s avonds profiteren van de zonne-energie die overdag in de buurt is opgewekt. En waar het gebruik van huishoudelijke apparaten goed wordt afgestemd. Ontdek hoe Enexis aan dit toekomstbeeld werkt met innovatieve pilots.
Ons elektriciteitsnetwerk wordt steeds complexer door de groei van duurzame energiebronnen en een veranderende energievraag. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen. Terwijl we bij Enexis het centrale elektriciteitsnet versterken, ligt een deel van de oplossing in slimmer energiegebruik. Daarom werken we aan innovatieve initiatieven om dit mogelijk te maken.
We geven graag een update over de volgende pilots:
Buurtnet is een app die bewoners inzicht geeft in piekmomenten op het net en hen adviseert over het beste moment om energie te gebruiken. Bijvoorbeeld dat de wasmachine beter tussen 10:00 en 12:00 uur kan draaien, wanneer weinig mensen thuis zijn, in plaats van tussen 17:00 en 18:00 uur, wat vaak een piekmoment is. Ook stuurt de app waarschuwingen bij dreigende piekmomenten, zodat bewoners hun verbruik kunnen aanpassen.
Recent hebben we een succesvolle pilot uitgevoerd in de gemeente Venray. Komend jaar breiden we Buurtnet uit naar door ons geselecteerde wijken in Nederland waar netcongestie een uitdaging vormt.
Voor de toekomst zien we kansen in het ontwikkelen van zogenaamde ‘autonomous energy grids’ (AEG) voor klimaatneutrale woonwijken. Dit is een decentraal, zelfsturend systeem waarin slimme systemen, duurzame energiebronnen en opslagcapaciteit met elkaar samenwerken.
Het systeem optimaliseert energiegebruik op wijkniveau door realtime vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Door zoveel mogelijk energie lokaal op te wekken, op te slaan en te gebruiken, is er minder transportcapaciteit nodig en wordt energie betaalbaarder. Bovendien kunnen AEG’s onderling verbonden worden om elkaars overschotten te benutten. De ruggengraat van dit systeem blijft het centrale elektriciteitsnet.
De eerste stap naar een decentrale, autonome woonwijk zetten we met het innovatieproject Joule4Joule. Binnen dit project onderzoeken we hoe energie lokaal en slim opgeslagen kan worden, bijvoorbeeld met warm water in een groot buffervat. Onze ambitie is om met Joule4Joule wijkenergiesystemen te testen op vier geselecteerde locaties. Via onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen van Joule4Joule.
Terwijl het woningtekort in Nederland toeneemt, moeten nieuwbouwwijken steeds vaker wachten om aansluiting te krijgen op het steeds vollere stroomnet. Om dit probleem aan te pakken, onderzoekt Enexis samen met de provincie Noord-Brabant, gemeenten en ontwikkelaars de mogelijkheden voor netbewuste nieuwbouw. Bij netbewust bouwen worden slimme keuzes gemaakt voor toekomstbestendige energievoorziening in een wijk, zoals de inzet van warmtenetten, batterijopslag en laadoplossingen. Netbewust bouwen zorgt ervoor dat een nieuwbouwwijk het stroomnet minder zwaar belast.
Om gemeenten te helpen om in een vroeg stadium al na te denken over toekomstbestendige energievoorziening, zijn we bezig met de ontwikkeling van de co-designtool. Met deze co-designtool geven we gemeenten inzicht in de effecten van netbewuste keuzes versus een standaard energiesysteem. Zo kunt u als gemeente ontdekken aan welke knoppen u kunt draaien en wat dit betekent voor het aantal te bouwen woningen, de betaalbaarheid daarvan of de CO₂-voetafdruk. De tool is nu nog in ontwikkeling.
Uiteraard houden we u hiervan, en van de status van onze andere pilot, op de hoogte via onze website en de nieuwsbrief voor overheden (aanmelden? stuur een mail naar communicatie@enexis.nl).