Samen met gemeenten werken we aan een toekomstbestendig energienet, onder meer via de buurtaanpak. De komende jaren pakken we duizenden buurten aan. Dit vraagt om een intensivering van onze samenwerking met gemeenten. Een belangrijke stap hierin is de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst, ook wel intentieovereenkomst genoemd. En we zijn aardig op stoom: inmiddels hebben we met bijna 50 gemeenten zo’n overeenkomst getekend.

Door de energietransitie stijgt de toename in verbruik en teruglevering van elektriciteit, waardoor we voor een grote opgave staan. De elektriciteitsnetten die gedurende tientallen jaren zorgvuldig zijn aangelegd, voldoen niet meer aan de benodigde capaciteit. Dat betekent dat veel én snelle uitbreiding nodig is. Wat we zeker weten, is dat we deze opgave niet alleen aankunnen. Daarvoor moeten we samen optrekken met al onze gemeenten. Door samen te werken aan de uitbreiding en versterking van het stroomnet, zorgen we voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening voor de toekomst van bewoners en bedrijven.

Opgave in ’s Hertogenbosch

Afgelopen zomer zetten de eerste gemeenten hun handtekening onder afspraken voor nadere samenwerking en daarmee de eerste stap richting de uitvoering van de buurtaanpak. Ook met de gemeente ’s-Hertogenbosch maakten we onlangs afspraken. Wethouder Mike van der Geld: "De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de ambitie om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Een stabiel en toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk is daarvoor cruciaal. Ik ben dan ook blij dat we samenwerking met Enexis intensiveren. De komende periode gaan de gemeente ’s-Hertogenbosch en Enexis concrete afspraken maken over de aanleg van kabels en het bouwen van nieuwe transformatorstations in diverse buurten.”

Voor de buurtaanpak in de gemeente ’s-Hertogenbosch betekent dit tot en met 2029 de aanleg van ongeveer 70 kilometer aan kabels, en de bouw van ongeveer 88 nieuwe transformatorstations. Dit is slechts een eerste stap; de volledige opgave van de buurtaanpak loopt ook na 2029 door.

50e overeenkomst in zicht met Groningse gemeente Het Hogeland

In de Groningse gemeente Het Hogeland vindt begin januari de ondertekening van de 50e overeenkomst plaats. De overeenkomst is goedgekeurd door de gemeenteraad van Het Hogeland en zal in januari worden ondertekend door wethouder Arjen Nolles. De opgave om te verduurzamen in Het Hogeland is groot. De negatieve effecten van de decennialange gaswinning uit het Groninger Gasveld zijn dagelijks zichtbaar in het gebied. Naast de warmte- en energietransitie, waar de gemeente goed mee op weg is, gebeurt er veel meer in de gemeente. In de Eemshaven wordt het hoogspanningsnet verzwaard en uitgebreid om de aanlanding van 10 GW wind op zee (PAWOZ) te faciliteren voor het landelijke net. Door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst geven de gemeente Het Hogeland en Enexis aan gezamenlijk de schouders eronder te zetten om de enorme opgave van de energietransitie aan te pakken.

Volgende stap in de buurtaanpak

De 50e samenwerkingsovereenkomst is voor ons een mooie mijlpaal, maar zeker niet het eindresultaat. Wij willen de samenwerking met alle gemeenten gaan intensiveren om zo de buurtaanpak zo goed mogelijk te laten slagen. De vervolgstap is om de intentie om samen te werken om te zetten in concrete afspraken. Dit gebeurt via een nadere overeenkomst (NOK), waarin we dieper ingaan op de ‘hoe-vraag’. Op basis van de gemaakte afspraken in de NOK kunnen we de nodige voorbereidingen versnellen: van ruimtelijke planning en de afweging van locaties door de gemeente tot het verkrijgen van vergunningen en de communicatie met bewoners.

Daarover zegt Daphne Verreth, directeur Energiesysteem en Transitie: “Met de nadere overeenkomst willen we de samenwerking op het gebied van netverzwaring in de gebouwde omgeving voor de energietransitie structureren, onder andere door processen efficiënter te maken. Het maken en vastleggen van deze afspraken in de NOK, met extra nadruk op participatie, communicatie maar ook op zaken als grondpositie en groenstroken, stelt ons in staat om zoveel mogelijk drempels weg te nemen, zodat ons technisch personeel hun werk kan doen. Door deze afspraken aan de voorkant vast te leggen kunnen wij onze productie opvoeren. Hoe beter wij de route vrijmaken van obstakels, hoe sneller zij gas kunnen geven en de netten kunnen verzwaren.”