De stijgende vraag naar elektriciteit is een uitdaging voor de woningbouw. Uitbreiding van het elektriciteitsnet alleen is niet genoeg om deze vraag bij te benen. Er moet meer gebeuren. Netbewust bouwen biedt een oplossing. Maar wat houdt dit precies in? En hoe ontwerp je een netbewuste wijk? Enexis helpt u op weg met zeven ontwerpprincipes voor netbewust bouwen, die een plek kunnen krijgen in een programma van eisen.

Wat is netbewust bouwen?

Netbewust (nieuw)bouwen is een manier van bouwen en ontwerpen waarbij rekening wordt gehouden met de beschikbare capaciteit en belasting van het lokale energienet.

Door netbewust bouwen:

  • vermindert de totale (netto) belasting van het net zoveel mogelijk,
  • wordt de belasting van het net zoveel mogelijk over de dag verspreid en dus tijdens piekmomenten in de ochtend en avond verminderd;
  • is de belasting van het net tot op zeker hoogte ‘stuurbaar’: woonwijken kunnen inspelen op schommelingen op het landelijke en regionale elektriciteitsnet.

De kern is om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Door een lagere belasting van het net kunnen meer woningen een aansluiting krijgen. Ook zorgt netbewust bouwen voor meer balans op het net en maakt het woonwijken klaar voor de toekomst.

Zeven ontwerpprincipes voor een netbewuste wijk

In samenwerking met andere netbeheerders en bouwpartijen hebben we zeven ontwerpprincipes voor netbewust bouwen ontwikkeld. Woningcorporaties en gemeenten kunnen deze gebruiken bij het plannen en ontwerpen van woningbouwprojecten.

Dit zijn de principes in het kort:

  1. Gebiedsaanpak: zorg dat zoveel mogelijk energie in de wijk wordt opgewekt en direct wordt gebruikt of opgeslagen voor lokaal gebruik.
  2. Warmte: besteed aandacht aan efficiënte verwarming, bijvoorbeeld via een warmtepomp. Dit draagt voor een groot deel bij aan de gelijktijdige piekbelasting van het net.
  3. Elektrisch laden: kies voor collectieve laadvoorzieningen om elektrisch laden van voertuigen onder controle te houden, en zorg dat ze aanstuurbaar zijn.
  4. Duurzame lokale opwek: zorg voor een zo efficiënt mogelijke inzet van zonnepanelen en lokale warmteopwekinstallaties. Laat bijvoorbeeld de opwek van elektriciteit met zonnepanelen zoveel mogelijk tijdens de gebruikspiek plaatsvinden en plaats ze in een oost/west-opstelling.
  5. Koude: bouw slim, zodat er geen airco’s nodig zijn. Airco’s worden vaak ook in de winter ingezet als (bij)verwarming, waardoor ze congestie kunnen verergeren.
  6. Opslag: ontlast het net door lokale opslag in energiedragers toe te voegen aan nieuwbouw, zoals batterijen en warmtebuffers.
  7. Slimme sturing: zorg voor stuurbare systemen om gelijktijdige belasting van het energienet te verminderen.

Download: ontwerpprincipes netbewust bouwen

Wilt u meer weten over netbewust bouwen, en over de zeven ontwerpprincipes? In de brochure ‘Ontwerpprincipes om netbewust te bouwen’ leggen we dit verder uit en geven we concrete adviezen en voorbeelden waar u mee aan de slag kunt.

Bekijk ‘Ontwerpprincipes om netbewust te bouwen’