De energietransitie is in volle gang en veel gemeenten werken in sneltreinvaart plannen uit om hun buurten stap voor stap te verduurzamen. Tegelijkertijd neemt de druk op het stroomnet toe en staan wij voor de uitdaging om dit net de komende jaren snel uit te breiden. Om de juiste investeringen op het juiste moment op de juiste plek te doen, maken we bijvoorbeeld gebruik van gemeentelijke plannen. Maar de meeste gemeenten hebben nog geen concrete plannen per buurt. Daarom lanceert Enexis Buurtvoorstel, een tool waarin gemeenten en Enexis hun plannen voor de toekomst met elkaar kunnen afstemmen. 

Belang van lokale data voor toekomstplannen

Buurtvoorstel biedt inzicht in de toekomstige ontwikkelingen die Enexis verwacht in de buurten binnen elke gemeente. Hierin zijn onze verwachtingen voor warmte, duurzame opwerk, personenvervoer en woningbouw per buurt verwerkt. Deze verwachtingen kunt u vervolgens vergelijken met de plannen voor uw gemeente. 

Mocht er informatie ontbreken, dan kunt u dit via Buurtvoorstel aan ons doorgeven. Heeft uw gemeente bijvoorbeeld een Warmteprogramma met plannen voor een warmtenet in een specifieke buurt? Geef deze informatie dan via Buurtvoorstel aan ons door. Hoe concreter gemeenten deze informatie aanleveren, hoe beter Enexis de investeringsplannen hierop kan afstemmen.”

Mart Bles, Senior Consultant Energietransitie bij Enexis: “Elke gemeente heeft een eigen visie voor de toekomst. Om deze visie te realiseren, is het essentieel dat wij op de hoogte zijn van de bijbehorende plannen. Hierdoor kunnen we onze prognoses omzetten in concrete toekomstplannen, zodat zowel wij als gemeenten weten waarmee we aan de slag kunnen.”

Ervaring gemeente Bergen op Zoom

Om gemeenten ook bij het ontwikkelen van Buurtvoorstel te betrekken, zijn meerdere brainstormsessies georganiseerd. Eén van de deelnemers was gemeente Bergen op Zoom.

“Het was een no-brainer om met Enexis samen te werken aan dit project”, zegt Mark Maasdam, programmamanager Energietransitie bij de gemeente Bergen op Zoom. “Er zijn grote stappen nodig voor de energietransitie, dus het is goed om te kunnen delen wat onze plannen zijn, zodat Enexis daarop in kan spelen. Op het moment is het vooral nog veel informatie aanleveren vanuit ons, maar dat verandert zodra Enexis de lokale data heeft verwerkt. Dan kunnen ze hun concrete plannen voor de korte termijn met ons delen. Die informatie kunnen wij vervolgens gebruiken om onze duurzaamheidsplannen uit te voeren.”

Mark moedigt andere gemeenten ook aan om hun data te delen via de tool. “Afwachten is geen optie, want we lopen nu al tegen beperkingen van het stroomnet aan. Benadruk dus de urgentie van Buurtvoorstel als je collega’s vraagt om medewerking. Het is immers in het belang van ons allemaal dat het licht blijft branden”, zegt Mark met een knipoog. 

Benieuwd naar Buurtvoorstel? Lees er hier meer over.