Zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s: de vraag naar duurzame oplossingen voor huishoudens neemt toe. De druk op het elektriciteitsnet ook. Dat vraagt om een toekomstgerichte aanpak voor gemeenten. Door samen te werken met gemeenten, maken we buurten klaar voor de energievraag van morgen. Eerder dit jaar sloegen we de handen ineen met de gemeente Zwolle.

Om het elektriciteitsnetwerk van Zwolle klaar te maken voor de toekomst, hebben wethouder Arjan Spaans en Enexis-directeur Daphne Verreth een samenwerkingsovereenkomst getekend. Want Zwolle groeit, en daarmee ook de vraag naar elektriciteit.

Spaans: “De toenemende vraag naar elektriciteit stelt ons voor grote uitdagingen. De kans is groot dat we op korte termijn met meer stroomuitval te maken krijgen als we niet tijdig ingrijpen. Door de nauwe samenwerking met Enexis kunnen we het elektriciteitsnetwerk verbeteren. Op die manier kunnen we meer groene stroom terugleveren en integreren in het net, en voldoen aan de groeiende vraag.”

Samen bouwen aan een duurzaam netwerk

Om de vraag naar elektriciteit aan te kunnen, worden de komende jaren 650 nieuwe transformatorhuisjes en meerdere middenspanningstations geplaatst. Naast deze uitbreidingen wordt er ook gewerkt aan de versterking van kabeltracés. Zo zorgen we ervoor dat de inwoners van Zwolle blijven profiteren van een stabiel en toekomstbestendig netwerk.

Buurt voor buurt aanpakken

De werkzaamheden starten in de wijk Schoonhorst en breiden daarna uit naar andere buurten. We pakken knelpunten buurtgericht aan. Daardoor werken we slimmer en sneller, met minder overlast voor inwoners.

Voor een groene en betrouwbare toekomst

Met deze samenwerking zorgen we ervoor dat Zwolle klaar is voor de toekomst: met meer ruimte voor duurzame energie, minder kans op stroomuitval en een netwerk dat klaarstaat om de energietransitie te ondersteunen. Samen werken we aan een krachtig en groen Zwolle.

Andere gemeenten volgden snel

Inmiddels hebben ruim 35 gemeenten een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de buurtaanpak. De samenwerkingsovereenkomsten markeren de start van een intensieve samenwerking tussen ons en gemeenten om ook in de toekomst voldoende stroomvoorziening te garanderen.