Onze visie op

Onze visie op

De toekomst van energie

Veel Europese landen en zeker ook Nederland zijn bezig om vorm te geven aan de energievoorziening van de 21e eeuw. Bij Enexis Groep vinden wij het inspirerend en van groot belang om samen met onze collega’s, onze klanten, ondernemers, aandeelhouders, bestuurders en wetenschappers vergezichten van onze energievoorziening te schetsen. Waar halen we over 30 jaar onze energie vandaan? Hoe brengt die energie onze maatschappij in beweging? En wat betekent dat voor onze maatschappelijke taak als netbeheerder?

Als we samen antwoorden formuleren op deze vragen, vergroten we onze slagkracht. Het geeft focus in ons handelen. En dat vergemakkelijkt de reis naar een nieuwe – 100 procent duurzame – energiewereld. Hoe die toekomst er precies uitziet, kunnen we niet voorspellen. Maar vanuit een gedeelde visie kunnen we er wel samen naartoe groeien. De contouren van die toekomst, die moeten we nu schetsen.

.icon--quote

Hoe die toekomst er precies uitziet, kunnen we niet voorspellen. Maar vanuit een gedeelde visie kunnen we er wel samen naartoe groeien.

Peter Vermaat, CEO Enexis Groep

4 scenario's

In de 21e eeuw groeit het aanbod duurzame energie. Tegelijkertijd gaan we deze energie steeds slimmer gebruiken. Wat zijn de gevolgen voor onze huidige energievoorziening? En wie geven deze transitie vorm en inhoud? Bestaande partijen, nieuwe bedrijven, de burger of juist de overheid? Enexis Groep schetst 4 scenario’s voor de toekomst met als centrale vraag: 

Hoe is onze energievoorziening in 2030 geregeld?

Boer_zonnepanelen.jpg

De energietransitie versnellen

De manier waarop we energie opwekken en gebruiken verandert snel. We benutten natuurlijke bronnen, zoals zon en wind. En door apparaten en voertuigen worden we afhankelijker van elektriciteit. Enexis Groep wil een bijdrage leveren om de energietransitie te versnellen. We focussen op thema’s die aansluiten bij onze expertise. 

  • Duurzame gebiedsontwikkeling
  • Flexibiliteit
  • Duurzame mobiliteit
  • Energiebesparing
  • Slimme netten
Benieuwd hoe wij versnellen? Benieuwd hoe wij versnellen?

Waardecreatie - de visie van onze stakeholders

"Het sprookje onderbroken"

"Het sprookje onderbroken"

“Elke dag bouwen we op de leveringszekerheid van Enexis. Want ga maar na: een stroomstoring onderbreekt het sprookje dat we onze gasten willen bieden. Toen we aanliepen tegen de grenzen van de stroomcapaciteit, gingen we in gesprek met Enexis"", aldus Pim van Kilsdonk, adjunct-directeur Techniek & Projecten bij de Efteling.  

Lees meer Label for Lees meer
"We hebben maar één aarde"

"We hebben maar één aarde"

"Kinderen stellen de ‘waarom’-vraag als geen ander. Ze kijken op een andere manier naar problemen en zijn daardoor misschien wel de meest zuivere stakeholder en eerlijke adviseur die je als bedrijf kunt wensen. Wij zijn heel blij dat Enexis een van de 75 organisaties is die zo slim is de denkkracht van kinderen serieus te nemen en te benutten", zegt Prinses Laurentien, Oprichter Missing Chapter Foundation.  

Lees meer Label for Lees meer
"In beweging met standpunten"

"In beweging met standpunten"

“Aandeelhouders kijken met een brede blik naar Enexis. Enerzijds hebben we een financieel belang bij een solide toekomst van het bedrijf. Anderzijds kijken we naar het belang voor onze inwoners als het gaat om leveringszekerheid, prijs en de hulp bij het realiseren van de energietransitie", meent Anne-Marie Spierings, Gedeputeerde provincie Noord-Brabant en voorzitter van de aandeelhouders­commissie van Enexis.

Lees meer Label for Lees meer
"Best verwend in Nederland"

"Best verwend in Nederland"

“In Nederland zijn we best verwend met een hoge betrouwbaarheid van energie. En veel klanten zijn zich waarschijnlijk niet bewust wat daar allemaal voor nodig is. Zeker nu er op steeds meer plaatsen energie wordt opgewekt, is het voor netbeheerders een uitdaging om de energievoorziening op lange termijn betrouwbaar te houden", zo stelt Evert den Boer, CEO Greenchoice.

Lees meer Label for Lees meer
"Gasnet veilig tot de laatste dag"

"Gasnet veilig tot de laatste dag"

“Netbeheerders moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van het net op peil blijft om de veiligheid daarvan nu en voor de toekomst te waarborgen. Als toezichthouder voeren wij risicoanalyse gebaseerde themainspecties uit om dit doel zeker te stellen". Dat onderstreept Annabelle van Roosmalen, Afdelingshoofd netbeheer Staatstoezicht op de Mijnen.

Lees meer Label for Lees meer
"Energietransitie is meer dan techniek"

"Energietransitie is meer dan techniek"

“Onze vereniging rust niet voordat 100% van Nederland toegang heeft tot duurzame energie. Een forse ambitie die we alleen kunnen realiseren met een stabiele, betrouwbare energievoorziening als basis", aldus Olof van der Gaag, Directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Lees meer Label for Lees meer
"Zonne-energie op slimme locaties"

"Zonne-energie op slimme locaties"

“Het lokaal opwekken van duurzame energie stimuleren wij. Daarom helpen wij dorpsverenigingen en energiecoöperaties bij hun plannen. Bijvoorbeeld in het aardbevingsgebied in Groningen waar diverse succesvolle initiatieven lopen. Onze verbinding met Enexis zorgt daarbij voor een krachtige versnelling", vindt Ada Kruiter, Groninger Energie Koepel.

Lees meer Label for Lees meer
"Het  gaat om de werkcultuur"

"Het gaat om de werkcultuur"

“Nooit meer wil ik meemaken dat iemand verongelukt onder mijn verantwoordelijkheid. Ik heb het één keer meegemaakt en ik vergeet het nooit. Regelmatig vertel ik mijn persoonlijke verhaal aan medewerkers om te benadrukken hoe essentieel het is dat we veilig werken", zegt Biljana Franjic, Directeur BAM Infra Energie & Water Zuid, Winnaar Enexis Contractor Safety Award 2016.

Lees meer Label for Lees meer
"Smart grid is geen 'one-size-fits-all'"

"Smart grid is geen 'one-size-fits-all'"

“Op het High Tech Systems Park drááit het om technologie en innovatie. Bedrijven willen hier werken om samen en sneller te innoveren. Een traditioneel energienetwerk past daar niet bij. Bij de ontwikkeling van het bedrijvenpark stond daarom vast dat er een duurzaam energienetwerk moest komen", aldus Vincent ten Thij, Directeur High Tech Systems Park.

Lees meer Label for Lees meer