Loppersum over verduurzaming energievoorziening

"Loppersum ligt in het centrum van het aardbevingsgebied in Groningen. Veel woningen in ons dorp hebben schade opgelopen, die inmiddels voor een groot deel is hersteld. In 2017 is ook de versterkingsoperatie begonnen. Woningen worden uitgebreid geïnspecteerd en daarna preventief versterkt om mogelijke bevingen in de toekomst aan te kunnen. Een goed moment om woningen direct te verduurzamen. Veel dorpsgenoten hebben de eerste schadepremie benut voor de aanschaf van zonnepanelen en isolatie. Hierdoor werden we ineens één van de duurzaamste dorpen in Nederland. Dat bleef voor Enexis Groep niet onopgemerkt in de vraag en het aanbod van elektriciteit. In 2017 opende onze coöperatie ook een zonnedak met bijna 200 zonnepanelen en we oriënteren ons nu op windenergie.

.icon--quote

We werden ineens één van de duurzaamste dorpen in Nederland

Tjitse Mollema, Lopster Energie Coörperatie
Tjitse_Mollema_verduurzaming-energievoorziening.jpg

Ons doel is de trias energetica: CO2-neutraal worden door zelf energie op te wekken, te besparen en de winterstroomvoorziening te vergroenen. We werken nauw samen met het Buurkrachtteam Loppersum. Zij richten zich primair op besparen in combinatie met versterking van de woningen. Loppersum is (nog) niet op zoek naar een zelfstandig grid. Onze leden vinden betrouwbaarheid en verduurzaming belangrijker dan zelfvoorzienend zijn.

In onze ambities worden we ondersteund door veel partijen, waaronder Enexis Groep. Daar zijn we blij mee, want de route naar de energietransitie is hobbelig. Dat merken we ook bij Enexis Groep. Ze helpen bij het maken van plannen, maar de uitvoering van duurzame initiatieven is niet standaard en soms rommelig. We moeten dus steeds samen zoeken naar een oplossing."