Smart Charging Challenge

Smart Charging Challenge

09 maart 2018

In 2025 moeten bijna alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Ook de opwek van duurzame energie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Hoe kan de elektrische auto de energietransitie versnellen? We moeten nadenken over onze energie-infrastructuur en hoe we deze revolutie in mobiliteit en energie mogelijk gaan maken.

Het Living Lab Smart Charging organiseert op 9 en 10 maart 2018 daarom een Hackathon: de Smart Charging Challenge. Tijdens deze twee dagen buigen verschillende teams van studenten, start-ups, technici, stedenbouwkundigen, app-ontwikkelaars en andere experts en idealisten zich over vraagstukken, problemen en uitdagingen met betrekking tot slim laden. 

vier vraagstukken staan centraal

  1. Hoe krijgen we de energie die we winnen uit zonlicht optimaal in de batterij van een elektrische auto?
  2. Hoe laten we auto’s communiceren met elkaar en met het elektriciteitsnet zodat zij onderling de stroomtoevoer kunnen verdelen? Is de blockchaintechnologie zoals IOTA hierin een antwoord?
  3. De gemeente Amsterdam wil zich voorbereiden op de elektrische toekomst en zoekt de beste manier om zonnepanelen en laadpalen op elkaar aan te laten sluiten. Hoe pakken we dat het beste aan?
  4. Hoe maken we het de gebruiker zo makkelijk mogelijk om te laden op tijden waarop de beschikbaarheid van duurzame energie optimaal is? Hoe vind je makkelijk een vrije laadpaal wanneer je hem nodig hebt?

Sofie van den Enk, onder andere bekend van De Rekenkamer en Keuringsdienst van Waarden, presenteert het event. De Smart Charging Challenge wordt in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, de provincie Noord Brabant, Engie, Nissan, SV Utilities, ElaadNL, en Enexis Groep georganiseerd.

Bekijk het programma op smartchargingchallenge.com